КОМЕНТАРИ

Д-р Стойчо Кацаров: Зад бламирането на бюджета на НЗОК от ГЕРБ и ДПС прозират користни цели

Не виждам, след като си приел Борисов и Пеевски, какъв проблем може да е Мавров. От друга страна, очевидно има сделка и това е част от нея – всеки слага своите хора.

ГЕРБ и ДПС бламираха бюджета на НЗОК. Ето защо.

Постоянната комисия по здравеопазване на Народното събрание отхвърли проекта на закона за бюджета на здравната каса за 2024 година. От съобщението в медиите се разбира, че основен аргументите на депутатите от ГЕРБ и ДПС да не подкрепят бюджета

Д-р Болтаджиев- първо парвосъдна реформа, после и здравна

Лошото е, че ни взехме и поуки от пандемията. Имаше много какво да си вземем като поука и за системата на здравеопазването, и за регулациите в него. С пандемията дойдоха и протестите, ние бяхме на площада с една цел – за правосъдна реформа.

Демографската ситуация в България е катастрофална

На ноември в София се проведе Кръгла маса за демографската криза в страната. Дискусията беше организирана от Ротари Клуб София и е част от официалната програма на честванията по случай 90 годишнината от чартирането на първия Рортари клуб в страната. 

Д-р Кацаров: БЛС и НЗОК, могат спокойно да махнат регулативните стандарти

Бившият министър на здравеопазването Д-р Стойчо Кацаров в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR, дадено тази сутрин, отправи призив към БЛС и НЗОК да махнат регулативните стандарти в извънболничната помощ.

Промените в кръвните показтели могат да открият възпалително заболяване на червата до 8 години преди диагнозата

Промени, които може да насочват към възпалително заболяване на червата, могат да бъдат открити в кръвни изследвания до осем години поставяне на диагноза болест на Крон и до три години преди диагностициране на улцерозен колит. 

Д-р Кацаров: В бюджета на НЗОК болните следват парите, а трябва да е обратното

Проектът на бюджет на НЗОК за следващата година предвижда над 1 млрд. лв. повече в сравнение с 2023 г. и е точно 8,163 млрд. лв.  каза пред БНР Стойчо Кацаров - бивш министър на здравеопазването и член на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването. 

Кога и на кого е допустимо болницата да предоставя медицинска документация на свои пациенти.

Кога и на кого е допустимо болницата да предоставя медицинска документация на свои пациенти.
Пациентите имат пълен достъп до своята медицинска документация по закон. Същата може да бъде изискана, чрез съда, когато пациентът е страна по гражданско дело. В този случай пациентът е активна страна, която по собствена воля разкрива съдържанието на информацията, касаеща него.

Демокрацията се изгражда от свободни и независими от държавата граждани

В интерес на пациента е да има конкуренция, а не ограничения за нови болници и дейности.
Становище на  Центърът за защита на правата в здравеопазването по проекта на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения. 

Бюджетът на НЗОК повтаря една и съща грешка всяка година

Данните за изпълнението на бюджета на НЗОК към края 30 септември показват, че планираните средства за лекарства, вероятно няма да стигнат. Така например разходи за лекарства, медицински изделия и диетични храни общо са достигнали 83,6% от годишния план.

Аптеките ще получават вече повече пари за 100% безплатните лекарства

Министерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на на Наредба № 10 от 2009 г. за условията, реда, механизма и критериите за заплащане от Националната здравноосигурителна каса на лекарствени продукти,

Забраната за разкриване на нови дейности на болниците няма да повиши качеството на медицинската помощ

Това каза в интервю за радио Пловдив Председателят на ЦЗПЗ Д-р Николай Болтаджиев по повод на публикувания за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за лечебните заведения