КОМЕНТАРИ

Д-р Болтаджиев: Трябват радикални мерки за здравеопазването

"За да излекуваме системата, трябват коренни реформи. Тя е част от държавата и тя се пропи с корупция. В здравеопазването трябват радикални мерки. Трябва изцяло реформа в системата.

Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас?

Заглавието на тази статия е цитат от разменени мнения и позиции за състоянието на психиатричната помощ у нас. То е само пикантна подправка към една иначе сериозна и необходима дискусия, за дълбочината на проблемите на психиатричната помощ у нас.

Определен е състав на жури за конкурса за студенти по медицина

Управителният съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването утвърди състава на журито за конкурса за наградите Александър Дърводелски. Конкурсът е за есе на тема „Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш.“

Остават три дни до крайния срок

Остава само три дни до крайния срок за конкурса за наградите Александър Дърводелски. В петък, 19 май, в 17 часа ще изтече срокът, в който кандидатите могат да изпратят своите документи на електронния адрес на ЦЗПЗ – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Конкурс за студенти по медицина провокира бъдещите лекари

Студентите могат да напишат есе на тема „Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш”

Ракът на дебелото черво се увеличава при по-младите. Четири признака, за които трябва да внимавате.

Според скорошно проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, четири признака и симптома са свързани с повишен риск от ранна поява на колоректален рак сред по-младите възрастни.

Защо (на практика) нямаме достъп до електронното пациентско досие?

Основната структура на Националната здравна информационна система (НЗИС) е пациентското досие – здравните записи на всеки, който е получавал медицинска помощ.

Балкански медицински награди

Лекари, болници, клиники и медицински екипи получиха статуетки за принос в развитието на медицината в България.

Съдът е потвърдил отнемането на националната представителност на НПО

Състав на Административен съд София град е потвърдил Заповед № РД-01-482 от 30.09.2022г. Проф. Сербезова - Министър на здравеопазването, с която се отказва да се потвърди представителността по смисъла на чл. 86б, ал.1 от Закона за здравето на Националната пациентска организация(НПО).

Може ли сърфирането в Интернет да намали риска от деменция?

Редовното използване на Интернет от по-възрастните хора е свързано със значително намаляване на риска от развитие на деменция, според скорошно проучване.

„Лекарска грешка“ ли е липсата на информирано съгласие?

Законът забранява провеждане на лечение без информираното съгласие от пациента, освен в изключителни случаи, при непосредствена опасност за живота и невъзможност да се получи съгласие. 

Всички държавни и общински болници с ТЕЛК

Министерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Туитър

ЦЗПЗ
Студенти по медицина получиха награди „Ал. Дърводелски“ на официална церемония https://t.co/i66kiKBtuU
ЦЗПЗ
Покана за церемония по връчване на награди за конкурса за студенти по медицина https://t.co/pgjSmytLTj
ЦЗПЗ
Търговска сделка ли е аутопсията? https://t.co/y7k2amLU59
ЦЗПЗ
Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас? https://t.co/IErRrPdpVu
Follow ЦЗПЗ on Twitter