КОМЕНТАРИ

Икономически ползи от профилактиката и превенцията

Профилактиката и превенцията на заболяванията предлагат няколко икономически ползи, както пряко, така и непряко. Ето някои ключови точки, илюстриращи тези предимства:

Преки икономически ползи

В Световния ден на спешната помощ – 500 лекари трайно не искат да работят в линейките

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

В навечерието на Световния ден на спешната помощ ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети.

За първи път България има представител в Комисията за лекарства-сираци към ЕMA

На 15 май тази година излезе решението на Европейската комисия, към Европейския парламент в Брюксел, за избор на представители на пациентските организации в Комисията за лекарства-сираци (Committee for Orphan Medicinal Products) към Европейската агенция по лекарствата(EMA).

Журито започна оценяването на есетата

Журито, което е в същия състав, както миналата година, започна своята работа по оценяване на есетата на студентите, участници в конкурса за наградите Александър Дърводелски. Ето и неговия състав с кратка анотация за всеки от членовете:

Д-р Болтаджиев: НЗОК стана политически инструмент

Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорният съвет на НЗОК и влиза, като представител на работодателите – Съюз за стопанска инициатива. Той е бил собственик и управител на една от първите частни болници в страната, дългогодишен ръководител на Националното сдружение на частните болници. Д-р Болтаджиев е член на Центъра за защита правата в здравеопазването и бивш Председател на УС. В качестото си на нов член на НС на НЗОК той даде интервю за предаването Лице в лице.

Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза

Ротари Дистрикт 2482 (България) организира Кръгла маса на тема „Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза“.
Дискусията ще се проведе на 16 май 2024 г. от 15:00 часа в столичния Гранд Хотел Милениум, зала Да Винчи

Детската болница, като токов удар за Правителството

Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров беше гост в предаването „Честно казано“ с водещ Георги Налбантов, който започна разговора с констатацията, че Правителството на Димитър Главчев е било ударено, като с токов удар от скандала около издаденото разрешение за нова частна болница в София, която според повечето политици щяла да попречи на държавната детската болница.

Д-р Кацаров: Правителствена за няколко месеца може да стане Национална детска болница

Този коментар направи пред БНР д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването. На въпрос дали е защото не искат или защото не могат той отговори така: "И да искаш, като не можеш. Първата копка на Детската болница е правена преди 40 години".

Общото събрание на БПА се обяви единодушно против реформата в психиатричната помощ

На общо събрание на Българската Психиатрична Асоциация(БПА), проведено на 20.04.2024г., единодушно делегатите, представляващи лекарите – психиатри в България гласуваха решение, да бъде депозирано становище, с което да се алармират отговорните институции за редица рискове при приемане на готвените промени, които не са съобразени с мнението на редовите психиатри, работещи ежедневно с психично болни лица.

Каквато ни държавата, такава ни детската болница

Завчера Министерският съвет издаде разрешение за изграждане на нова детска болница в София. На другия ден партии, политици, журналисти, драматично и патетично се обявиха срещу това решение, заплашиха със съд, ДАНС и прокуратура. Всички осъдиха остро новата частна „детска“ болница, но от изявленията на инвеститора се разбра, че става дума за многопрофилна болница с 400 легла, от които само 40 са педиатрични. До края на деня Правителството отмени решението си.

Потрес! В коя държава живеем, в тази от 1947 г. ли?

Днес, окончателно спрях да вярвам в пазарната икономика! Доказаха ми го управляващите от ГЕРБ и даже президента!
Да спреш частна инвестиция за болница за деца, или да искаш да я спреш е шизофрения. Вчера я гласуваш, днес я отменяш Главчев? Нали?

Какво представлява изследването на биомаркери за лечение на рак?

Тестването на биомаркери е начин за търсене на гени, протеини и други вещества (наречени биомаркери или туморни маркери), които могат да предоставят информация за рака. Ракът на всеки човек има уникален модел на биомаркери. Някои биомаркери влияят на действието на определени лечения за рак. Изследването на биомаркери може да помогне на вас и вашия лекар да изберете лечение за рак за вас.