ПОЛИТИКА

Икономически ползи от профилактиката и превенцията

Профилактиката и превенцията на заболяванията предлагат няколко икономически ползи, както пряко, така и непряко. Ето някои ключови точки, илюстриращи тези предимства:

Преки икономически ползи

За първи път България има представител в Комисията за лекарства-сираци към ЕMA

На 15 май тази година излезе решението на Европейската комисия, към Европейския парламент в Брюксел, за избор на представители на пациентските организации в Комисията за лекарства-сираци (Committee for Orphan Medicinal Products) към Европейската агенция по лекарствата(EMA).

Д-р Болтаджиев: НЗОК стана политически инструмент

Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорният съвет на НЗОК и влиза, като представител на работодателите – Съюз за стопанска инициатива. Той е бил собственик и управител на една от първите частни болници в страната, дългогодишен ръководител на Националното сдружение на частните болници. Д-р Болтаджиев е член на Центъра за защита правата в здравеопазването и бивш Председател на УС. В качестото си на нов член на НС на НЗОК той даде интервю за предаването Лице в лице.

Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза

Ротари Дистрикт 2482 (България) организира Кръгла маса на тема „Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза“.
Дискусията ще се проведе на 16 май 2024 г. от 15:00 часа в столичния Гранд Хотел Милениум, зала Да Винчи

Детската болница, като токов удар за Правителството

Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров беше гост в предаването „Честно казано“ с водещ Георги Налбантов, който започна разговора с констатацията, че Правителството на Димитър Главчев е било ударено, като с токов удар от скандала около издаденото разрешение за нова частна болница в София, която според повечето политици щяла да попречи на държавната детската болница.

Общото събрание на БПА се обяви единодушно против реформата в психиатричната помощ

На общо събрание на Българската Психиатрична Асоциация(БПА), проведено на 20.04.2024г., единодушно делегатите, представляващи лекарите – психиатри в България гласуваха решение, да бъде депозирано становище, с което да се алармират отговорните институции за редица рискове при приемане на готвените промени, които не са съобразени с мнението на редовите психиатри, работещи ежедневно с психично болни лица.

Каквато ни държавата, такава ни детската болница

Завчера Министерският съвет издаде разрешение за изграждане на нова детска болница в София. На другия ден партии, политици, журналисти, драматично и патетично се обявиха срещу това решение, заплашиха със съд, ДАНС и прокуратура. Всички осъдиха остро новата частна „детска“ болница, но от изявленията на инвеститора се разбра, че става дума за многопрофилна болница с 400 легла, от които само 40 са педиатрични. До края на деня Правителството отмени решението си.

Потрес! В коя държава живеем, в тази от 1947 г. ли?

Днес, окончателно спрях да вярвам в пазарната икономика! Доказаха ми го управляващите от ГЕРБ и даже президента!
Да спреш частна инвестиция за болница за деца, или да искаш да я спреш е шизофрения. Вчера я гласуваш, днес я отменяш Главчев? Нали?