МЕДИЦИНА

Фалшификациите за Даная

Фалшификациите за Даная

В пореден епизод от разследването си за обстоятелствата около смъртта на Даня в болница Пирогов, Валя Ахчиева разкрива нови и нови унизителни за състоянието на здравната ни система факти. В този епизод можете да видите документи за две хоспитализации на детето, каквито изобщо не е имало. Всички създадени за целта документи – История на заболяването, изследвания, епикризи, прегледи и пр. са неистински, защото детето никога не е постъпвало за лечение в болницата.

Хоспитализациите обаче са отчетени и платени от НЗОК. Според началника на отделението, това се правело в интерес на болния, за да получи безплатно лечение. 
Защо обаче, след като лечението очевидно може да се проведе амбулаторно, НЗОК и БЛС изискват задължителна хоспитализация? Защо е нужно да плащат повече за лечение в болница, след като може да платят по-малко за същото лечение проведено амбулаторно? Какво става с всички тези фалшиви данни, които се завеждат в информационните системи на болниците и в Националната информационна система? Кому е нужна и каква работа ни върши информационна система пълна с неверни данни за изследвания, диагнози и лечения? 
В предаването се вижда още по-скандален факт. В изказване на професор Габровски – началник на клиниката по неврохирургия в Пирогов, пред парламентарната комисия по здравеопазване, същият съобщава за извършен преглед в друга болница, за назначено лечение и дадена препоръка за консултация с неврохирург, няколко дни преди детето за втори път да постъпи в Пирогов. Майката на починалото дете не знае за такава препоръка. Валя Ахчиева иска и получава официално информация от министъра на здравеопазването, че в регистрирания в НЗИС амбулаторен лист няма предписана терапия, нито препоръка за консултация. В протокола от проверката, извършена през месец октомври от ИАМН се посочва същото – няма терапия и препоръка за лечение. При повторната проверка, извършена след първото предаване на Валя Ахчиева, се появява нов амбулаторен лист, различен от вписания в НЗИС. 
Дали това е фалшификат, изготвен за да замете следите? Бившият Председател на Софийския районен и понастоящем адвокат Методи Лалов казва, че ако се установи, че това е неистински документ, този който го е създал, може да бъде подведен под наказателна отговорност. Отделно от това, Валя Ахчиева установява, че вписаният в НЗИС амбулаторен лист е подписан от един лекар, а появилия се след това лист от друг лекар.
Описаните факти можете да видите сами, ако изгледате цялото предаване. 
Защо нито един от контролните органи не е установил, това което Валя Ахчиева показа? Тя задава въпроса на Директора на ДАНС, които също са прoверявали случая – защо не са установили неистинските документи? Същият въпрос може да бъде зададен и на останалите органи, извършвали проверки. А от къде професор Габровски знае за съдържанието на издадения от друг лекар в друга болница амбулаторен лист, за който дори майката на починалото дете не е знаела? 
В поредицата от предавания по това разследва Валя Ахчиева обективно и безпристрастно разкри покварата обхванала цялата система на здравеопазване и не само. Показани бяха фрапиращи случаи на немарливост, морал и етика несъвместими с лекарската професия, огромни количества скъпоструващи лекарства, уж приложени на няколко пациента. Видяхме и контролни органи, които извършват фиктивни проверки и не разкриват очевидни и лесно доказуеми нарушения. Видяхме и как с мълчаливото съгласие на депутати от здравната комисия, се прави опит да се изопачат фактите и да се омаловажи налагащият се извод за пълен разпад на държавността и морала дори в най-хуманната от всички професии. И става дума за дете - чието здраве е приоритет.
Към всичко това остава да добавим, че е малко вероятно и в този случай да се установят виновни лица и да се потърси отговорност, защото покварата, която виждаме далеч не засяга само здравната система, а и всички останали обществени системи. Това не значи, че всички хора са лоши и покварени. Напротив, докато има хора, като Валя Ахчиева, като майката на Даная, като останалите, които застанаха до тях, има надежда.
Д-р Стойчо Кацаров

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.