Народно събрание

 • Министър Кацаров: Продължавам да бъда твърд привърженик ваксинацията да остане доброволна

  България е с по-висока смъртност от коронавирус заради множество грешки, допуснати във ваксинационния план. Това обяви в парламента служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в отговор на парламентарен въпрос за подготовката за следваща вълна и ваксинационната кампания, зададени от народните представители Росица Матева от ГЕРБ и Георги Михайлов от БСП.

 • Набеждаването ми няма да заличи следите на корумпираното управление на ГЕРБ

  На брифинг днес, Костадин Ангелов и Асен Балтов са разпространили информация, за това, че в периода 12 май – 10 юни съм бил заемал едновременно длъжността министър на здравеопазването и Председател на ЦЗПЗ. Направени са инсинуации, че това е престъпление и ще сезират компетентните органи.
  Според закона, ако едно лице е избрано за министър, то трябва в едномесечен срок да предприеме действие за прекратяване на участието си управлението на търговски дружества и други юридически лица. Аз не само съм предприел действия, но и фактически съм прекратил участието си в управлението на ЦЗПЗ на 27 май, когато е проведено общото събрание, вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на 10 юни.

 • Управляващите предлагат реформа в извънболничната помощ. БЛС е против

  Специалистите по обща медицина да преглеждат, но без фиксирането на пациенти към само един личен лекар. Премахване на капитационната форма на заплащане за извършване на редовните медицински прегледи и замяна на „първичния и вторичен преглед” с „амбулаторен случай”, при който да се отчита не прегледа, а успешно проведеното амбулаторно лечение са идеите за промяна в извънболничната помощ на управляващите, лансирана миналата седмица от председателя на здравната комисия в Парламента доц. Антон Тонев.
  Заместник председателят на Българският лекарски съюз д-р Николай Брънзалов изразява несъгласието на съсловието с предлаганата реформа.

 • Ангелов и Балтов, нелепо е да обиждате професионалистите!

  Преди няколко дни бивш министър и директор на болница, сега депутати от ГЕРБ Ангелов и Балтов, в активност от парламентарната трибуна, решиха че д-р Кацаров е извършил престъпление – не направил нещо, което се дължи по закон, ако е избран за министър. Именно, да напусне управлението на НПО, на което е председател на УС. Това на мен ми е ясно, че не е вярно. Направил e всичко както изискват законите! За тези си думи и действия депутатите, застанали зад имунитета си обидиха и организацията Център за защита правата в здравеопазването - ЦЗПЗ, на която съм член и не съм ползвал от нея почти нищо, а съм създавал, в обществена полза.

 • Сдружението на ОПЛ е против отпадане на капитационното заплащане

  На свое заседание Управителният съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България разпространи съобщение до медиите във връзка с лансираната промяна от председателя на парламентарната комисия по здраеопазване доц. Тонев. В съобщението се казва:
  ПИМП, осигурявана от ОПЛ, е основата на системата на здравеопазването, над която се надграждат останалите части (например, СИМП и БП) и всички взаимно се допълват. Нашите практики са разположени в много и най-различни населени места в България, включително и в част от тези, където няма друг, редовен, регулиран и достъпен за хората вид медицинска помощ.

 • Актуализират бюджета на НЗОК с 1,1%

  Бюджета на НЗОК ще бъде увеличен от 6 милиарда и 51 милиона лева на 6 милиарда и 116 милиона лева. Увеличението е в размер на 65 милиона лева или 1,1%.
  Всъщност увеличението на приходите от здравни вноски е със 111 милиона лева. Освен от тях, приходите в бюджета се формират и от трансфер от държавния бюджет, с който се покриват осигуровките на пенсионери, деца, работещите в съдебната система и държавните служители. Въпреки, че пенсиите и заплатите на цитираните категории растат през тази година, вместо увеличение на трансфера от държавния бюджет, в проекта на закон се предвижда намаление с 44 милиона лева.

 • Има ли пациентът задължение да не подвежда лекаря, относно симптомите на своето заболяване?

  Проблемът: Трябва ли задължително в закона да има текст, който да формулира задължение на пациента да съобщи на лекаря точно и вярно симптомите на своето страдание и редно ли е в закона да се предвиди административно наказание - глоба, когато „пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза."?
  За първи път проблемът официално се формулира пред БНР от доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание. Той е изкристализирал в разговори между лекари – депутати и инициативата за въвеждане на законови текстове е на д-р Симидчиев от ПП „Демократична България“.

 • Проф. Поля Голева: Законите трябва да се коват, а не да се подковават

  Бих искала в настоящия си кратък анализ да се спра на законодателния подход, засягащ само един закон – Закона за дравето, защото той онагледява картината на законодателната дейност на 47-то Народно събрание и е доказателство за това, как не бива да се осъществява технически законодателният процес в един парламент.
  По начало основният нормативен акт, чрез който парламентът регулира обществените отношения и изразява своята воля, е законът. Според дефиницията на Закона за нормативните актове – чл. 3, ал. 1 законът е нормативен акт, който урежда първично или въз основа на Конституцията обществени отношения, които се поддават на трайна уредба, според предмета или субектите в един или няколко института на правото или техни подразделения.

 • Публични консултации с политици по проблемите на редките болести

  Сдружение „Ретина България“, Центърът за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ)и Фондацията за реформа в местното самоуправление (ФРМС) имат удоволствието да Ви
  поканят да вземете участие в Консултация с представители на публичните нституции, провеждащи и изпълняващи политиките за хората с редки болести, относно състоянието
  на дейностите по редки болести в България, която ще се състои на 7 септември 2022 г. (сряда) от 11.00 до 12.00 часа, онлайн в платформата Zoom.

 • Заблудата за търговския статут на болниците

  Една от най-широко разпространените заблуди в нашето здравеопазване е, че болниците трупат дългове, защото са търговски дружества. В следствие на това имаме лоша медицинска помощ. Посланието „Вън търговците от храма!“ добави библейски аргументи за посоката на реформа.

 • Предлагат се изменения в Закона за здравето, които са ненужни и в противоречие с основни правни принципи

  Сдружение за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) – Национално представителна организация на пациенти, разпространи Становище по внесения от н.п Симидчиев и група законопроект за изменение на Закона за здравето № 48-254-01-2. Становището е част от традиционните обществени обсъждания на законопроектите, внесени в парламентарната здравна комисия, които се организират от нейния председател доц. д-р Антон Тонев.. В него се казва:

 • Да има ли Стратегически здравен съвет в Народното събрание?

  На 19.10.2022 г. група народни представители внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. С него те предлагат да се създаде нов държавен орган, който да е част от Народното събрание. Наименованието му е Стратегически здравен съвет.

 • Конституционният съд отмени текст от Закона за здравето

  С решение Nr. 14 от 17.11.2022 г. Конституционният съд на Република България по доклад на Председателя съдия Павлина Панова обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 158, ал. 5, изречение трето от Закона за здравето (обнародван в Държавен вестник бр. 70 от 2004 с последно изменение и допълнение бр. 62 от 2022 г.)

 • Законопроект на ГЕРБ удря общинските болници

  Законопроект на ПП ГЕРБ, внесен в Народното събрание създава правна възможност за субсидиране на болниците със смесено държавно и общинско участие

 • СОББ: Законопроектът на ГЕРБ нарушава Конституцията, ДФЕС и Закона за защита от дискриминация и Закона за нормативните актове

  Сдружението на общинските болници в България (СОББ) е изпратило отрицателно становище по внесения от Костадин Ангелов и група народни представители от ГЕРБ законопроект за изменение на Закона за лечебните заведения, с който се въвежда възможност за пряко държавно субсидиране на областните болници.

 • ГЕРБ и ПП задно по пътя към несвободата

  В навечерието на Коледа, депутати от партия ГЕРБ и от партия Продължаваме промяната са внесли в Народното събрание общ законопроект за изменение на Закона за здравето – подписан е от Асен Василев, Костадин Ангелов, Кирил Петков, Лъчезар Иванов и още неколцина.

 • Пациентите предлагат реформа на първичната медицинска помощ

  Национално представената пациентска организация Сдружение за развитие на Българското здравеопазване настояват за реформа на първичната медицинска помощ в писмо до Народното събрание, което цитираме дословно:

 • Парламентът за ТЕЛК - популизъм, вместо реформи

  Хиляди хора са останали без пенсии за инвалидност, заради закъснения в произнасянето на Трудово - експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

 • Хаос след хаос – какво се случва с решенията на ТЕЛК

  Повече от месец след обнародването на промените в Закона за хората с увреждания, с който се измени и Законът за здравето, решенията на ТЕЛК продължават да се бавят, а пациентите продължават да очакват да получат пенсии и останалите социални придобивки.

 • Д-р Кацаров: Трябва ли здравната вноска да се увеличи на 12%?

  Председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров предложи здравната вноска да се увеличи от 8% на 12%.

Страница 1 от 2