СЗО

 • СЗО е против бустерни дози на Covid ваксините заради липса на данни за тяхната ефективност

  Световната здравна организация (СЗО) не може да препоръча бустер (допълнителна) доза от някоя от наличните понастоящем ваксини срещу Covid-19, тъй като все още няма достатъчно данни за тяхната ефективност, заяви в сряда Кейт О'Брайън, ръководител на имунизационния отдел на СЗО.

 • СЗО приключи мисията си в Ухан

  Мисията на СЗО в Китай за разкриване на произхода на коронавируса не успя да идентифицира източника на пандемията COVID-19, но екипът отхвърли възможността вирусът да е изтекъл от лаборатория в Ухан, предаде Франс прес.

  Експертите смятат, че болестта, която уби 2,3 млн. души по целия свят, произхожда от прилепи и е можела да бъде предадена на хората чрез друг бозайник.

  Водещияг експерт на СЗО Питър Бен Ембарек заяви, че идентифицирането на пътя на предаване чрез животните остава "в процес на разработка", като добави, че липсата на прилепи в района на Ухан намалява вероятността от пряко предаване.

 • СЗО: Ваксината на "Астра Зенека" да се използва при всички възрастни

  Световната здравна организация препоръча ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет да се използва за употреба при всички възрастни, включително тези над 65 години. Изявлението идва, след като някои държави демонстрираха резерви към ваксината на "Астра Зенека".

 • СЗО: В Ухан е имало 13 различни щама на коронавирус

  Има основания да се смята, че през декември 2019 г. в Ухан най-малко 1000 души са били заразени с 13 различни щама на коронавирус. Това заяви специалистът по зоонозни болести Питър Бен Ембарек.

 • СЗО отчете тревожна тенденция, свързана с COVID-19

  Тревожна тенденция отчита Световната здравна организация. Броят на новите случаи на коронавирус по света се увеличава отново, за първи път от седем седмици. Генералният директор на организацията призова отделните страни да не разхлабват ограниченията заради коронавируса и предупреди, че той ще започне да се разпространява с нова сила, ако му позволим.

 • Доц. Околийски: Дискусията около AstraZeneca е политическа, ваксината е доказано ефективна

  Не може да бъде поставяна втора доза от различна ваксина. Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България. По думите му няма клинични изследвания, че това ще бъде ефективно. Той коменитра, че цялата дискусия около "Астра Зенека" :

 • СЗО: Броят на диабетиците в света се е увеличил 4 пъти

  Броят на хората с диабет в света се е увеличил четири пъти през последните 40 години, каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). На 14 април - 100-годишнината от откриването на инсулина, организацията ще представи глобален договор за борба с диабета, който трябва да стимулира усилията за предотвратяване на болестта и да гарантира, че всички, които се нуждаят от тях, ще получат лечение.

 • СЗО удължава извънредната ситуация в глобалното обществено здравеопазване

  Комисията на Световната здравна организация по извънредната ситуация информира, че режимът на извънредна ситуация в глобалното обществено здравеопазване, обявен на 30 януари 2020 г., се удължава с три месеца, предаде Ройтерс.

 • Близо 1 милиард са ваксинираните срещу Ковид в света

  Ваксинираните срещу коронавируса в глобален мащаб са близо 1 милиард. В ускорени темпове върви имунизацията в САЩ, а във Великобритания 95% от хората на възраст над 50 години са получили първа доза ваксина.

 • Обсъждат задължителна ваксинация срещу COVID-19

  Ваксините срещу COVID-19 да станат задължителни. Това ще обсъдят представители на Световната здравна организация и родните имунолози и вирусолози.
  Въпросите ще са част от форум, посветен на Европейската имунизационна седмица, а организатор е Българското сдружение по иновативна медицина.

 • Доц. Околийски: В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията

  В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията, а е въпрос на време появата на нов патоген и сериозен вирус. Тази позиция изрази в "Денят започва" по БНТ доц. Михаил Околийски, представителят на СЗО за България.

 • Доц. Ангел Кунчев представи МЗ в онлайн среща, организирана от СЗО под надслов „Предизвикателства и възможности по пътя за високо ваксинално покритие срещу COVID-19 в Европейския регион на СЗО“

  Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и националният координатор за Световната здравна организация (СЗО) Олга Сотирова взеха участие в онлайн среща, организирана от дирекция „Национални здравни програми“ на Регионалния офис на СЗО в Европа. В срещата участваха над 100 представители на 53-те държави членки на регион Европа.

 • Регионалният офис на СЗО за Европа има готовност да окаже съдействие за реализирането на ваксинационната кампания у нас

  Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и доц. д-р Михаил Околийски от Офиса на Световната здравна организация за България обсъдиха възможностите за съдействие от страна на СЗО за реализирането на ваксинационната кампания у нас.

 • Михаил Околийски: До септември трябва да спринтираме мощно с ваксинацията

  „Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, каза в интервю за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.
  „Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани“, изтъкна Околийски пред БНР

 • СЗО откри нередности в руско предприятие за ваксината Спутник V

  Световната здравна организация заяви, че инспекцията на производствения процес на коронавирусната ваксина Спутник V е открила някои проблеми с пълненето на флаконите в едно руско предприятие, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от предварителния доклад на мисията на СЗО в Русия. В същото време от предприятието са отговорили, че са изпълнили всички препоръки на експертите.

 • СЗО предупреди за четвърта вълна от Covid-19

  Директорът на Програмата за извънредни ситуации към Световната здравна организация Майкъл Райън предупреди, че докато в Съединените щати и части от Европа антиковид мерките се облекчават, може да се зададе нова вълна от заразата.

 • СЗО: Смесването на ваксини е „опасна тенденция“

  Главният учен на Световната здравна организация посъветва хората да не смесват и съчетават ваксини срещу Covid-19 от различни производители, като обяви този ход за „опасна тенденция“, тъй като има малко данни за въздействието върху здравето.

 • СЗО: Светът навлиза в "ранните етапи" на поредна вълна на Covid-19

  Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от Covid-19, заяви в сряда генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

  По време на разговор с членове на Международния олимпийски комитет в Токио шефът на СЗО посочи, че глобалният провал на споделянето на ваксини, тестове и лечения подхранва " пандемията в два коловоза". Страните, които разполагат с адекватни ресурси като ваксини, се отварят, докато други влизат в локдауни в опит да забавят разпространението на коронавируса.

  "Пандемията е изпитание и светът се проваля", заяви Тедрос Гебрейесус.

  Ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват "ужасяваща несправедливост“, добави той.

  "Това не е просто морално безчинство, а също и епидемиологична и икономическа саморазправа“, каза Тедрос Гебрейесус и добави, че колкото по-дълго се проточи пандемията, толкова по-големи социално-икономически сътресения ще донесе това.

 • СЗО иска да спре реваксинацията с трета доза

  Богатите държави да спрат реваксинацията - това поиска Световната здравна организация. Няколко държави на Запад обявиха, че след по-малко от месец започват да поставят трета доза от ваксините срещу коронавируса.

 • Нов случай на смъртоносен вирус в Западна Африка

  Гвинея потвърди случай на болестта на Марбург, съобщи Световната здравна организация, предаде АФП. Това е първият регистриран случай на смъртоносния вирус, свързан с ебола, в Западна Африка, който също както коронавируса е преминал от животински гостоприемници към човека.

Страница 1 от 3