Ралица Чорбаджийска: Може ли изкуственият интелект да остави без работа лекарите?

Ралица Чорбаджийска: Може ли изкуственият интелект да остави без работа лекарите?

На 28 януари след тежка операция родителите ми дойдоха да ме видят в едно от отделенията на известна софийска болница. Бяха с маски на лицето и много уплашени.
Казаха ми: „Вирусът пристига, вече има болни в България“. Бяха им казали, че в следващите дни няма да има свиждания, заради разпространението на вируса. Ковид дойде. Дойде доста бързо, а никой не вярваше. Бях 12-ти клас, трябваше да се върна на училище. Изведнъж целият свят спря. Нямаше училище, нямаше магазини, нямаше дори хора по улиците. Беше ужасно. Вие помните...

Тогава лекарите бяха на война. Бяха далеч от семействата си, бяха постоянно в болницата, губеха своята битката с живота, докато се бореха се за други животи, печелиха „сражението“ с вируса, докато отдадени на дълга си, забравяха за себе си. И работеха. Лекуваха душата и тялото. Даваха увереност на онези, които не знаеха какво им се случва, на онези, които гледаха с питащи очи, на онези, които не можеха да дишат, на онези, които се чудеха на кого дължат спасението си. Те, лекарите, също като нас, пациентите, бяха изморени и изплашени, учеха се в движение, изпълняваха своя човешки, емоционален дълг и нямаха написани рецепти там някъде във виртуалното пространство-рецепти за справяне. А вирусът лавинообразно растеше, като чудовище, отнемаше близките ни, спокойствието ни, нормалния ни ритъм на живот. И ние плахо чакахме да си отиде, да спре безвремието и да върнем живота в обичайните му рамки.
Никой не посмя да пита AI. И какво да го питаш?!… Как да се справим, знаеха само те-лекарите.
И сега повече от всякога вярвам, светът може да функционира само ако има лекари.
А какво мисли той- изкуственият интелект?!- Мога да попитам и него:
Не, изкуственият интелект не може да замени напълно лекарите. Въпреки че AI може да помогне при диагностицирането и лечението на заболявания, той не може да замени човешката преценка, съпричастност и умения за общуване, които са от съществено значение за предоставянето на цялостни грижи за пациентите. Вместотова AI трябва да се разглежда като инструмент, който подобрява грижите за пациентите и повишава ефективността на здравните специалисти.
Няма как изкуственият интелект да остави лекарите без работа. Може би в момента, в който събере огромна база данни на всички езици и стане абсолютно
достоверен, лекарите ще могат да си помагат с него при диагностика на някои заболявания. Светът е динамично пространство, преди столетия лекарите са били
лечители, изследователи и мислители. Преди десетилетия упоритото ровене в научната литература е набавяло информацията, която ти е необходима. Днес можем да открием желаната информация с няколко ключови думи в търсачката в интернет. Но какво да прави с тези знания решава само той-човекът! Технологиите се развиват! Може би някога за секунди изкуственият интелект ще дава отговори на възникналите проблеми, и ще ги подкрепя с адекватни аргументи. Може би… но няма да държи ръката ти, няма да замени човешкото, няма да те посрещне с поглед, няма да ти даде увереност, няма да е „Човекът, който ме е причислил към живите, когато дори аз не можех“.
Прибрах се от болницата в началото на февруари. Спря да ме боли. Оздравях, но цялото ми същество оцеля, окрилено от една мечта. Тогава завършвах художествена гимназия… И нарисувах последното си акварелно платно-една изящна коленна става.
Подарих я на моя лекар и му казах: „Аз искам да стана като Вас!“.
В онзи момент аз си пожелах да бъда човек и да работя като лекар, защото нито точността, нито технологията, нито огромната база данни, нито прецизните машини, нито AI имат сърце! Вярвам, че най- необходимият „инструмент“ на лекаря е именно то-сърцето, а него няма как да го генерира и най-съвършеният изкуствен интелект.

Ралица Чорбаджийска, 2-ри курс, Тракийски Университет. Нейното есе е едно от петте, получили най-високи оценки в конкурса за наградите Александър Дърводелски


Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии