ИАЛ

 • Започна имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“

  Тази сутрин в страната започна третата фаза на имунизацията срещу Covid-19. Ваксини на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ще се поставят на медици, представителите на силовите министерства и структури от националната сигурност. Това стана възможно, след като първите дози от ваксината пристигнаха в България късно вчера.

 • Евроагенцията по лекарствата оценява достъпа до пазара на ЕС на „Спутник V“

  Европейската агенция по лекарствата започва оценка за достъп до пазара на ЕС на руската ваксина „Спутник V“.

  Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата - Богдан Кирилов коментира по-рано, че не е ясно колко ще продължи процесът на оценката.

 • Спира износа на лекарства за лечение на COVID

  Забранява се износът на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите, които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19. Заповедтае на министъра на здравеопазването и ще е в сила до края на април.

 • Богдан Кирилов: На този етап ЕМА не препоръчва блокиране на ваксини или партиди

  Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проучва информацията, свързана с партида на ваксината на „Астра Зенека“, която Австрия блокира заради тромбозни реакции, но на този етап не препоръчва блокирането й от страните, членки на ЕС. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

 • Богдан Кирилов: Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините у нас

  Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините у нас. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов. Европейската агенция по лекарства вече съобщи, че държавите от Европейския съюз могат да продължат да използват ваксината на "Астра Зенека", докато тече проверката на случаи на тромбози и емболия.

 • Втори случай на починал в Благоевград след имунизация с "Астра Зенека"

  За втори случай на починал човек след имунизация с ваксината на „Астра Зенека“ в Благоевград съобщи БНР.

  47-годишният мъж е починал на 16 март, след като на 11 март заедно с майка си бил имунизиран с ваксина от първата спряна партида на "АстраЗенека". Той не е съобщил да има придружаващи заболявания.

 • Подновява се имунизацията с „АстраЗенека“

  От днес в страната се подновява имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди безопасността и ефикасността ѝ. В официалната позиция се съобщава, че не е открита връзка между ваксината и случаите на тромбоза. Също от днес се възобновява и работата на електронния портал   за записване за ваксинация, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

 • AstraZeneka – Бъг във ваксината или Бъг в информацията

  Ваксината на AstraZeneka и реакциите на не малко държави към нея, несъмнено подкопа и без това, не до там стабилното доверие във ваксините срещу Ковид-19.
  Миналата пролет това беше една от най-обещаващите ваксини, особено на фона иновативните РНК ваксините, които дори бяха определени като „недоказани“ и „странни“ от водещия оксфордски учен Д-р Ейдриън Хил.
  Последваха обаче два случая на временно спиране на клиничните проучвания, заради внезапни здравословни проблеми при участници, за които по-късно беше доказано, че нямат общо с ваксината.

 • СРБЗ отправи запитване относно липсата на Ел Тироксин

  Поради постъпили сигнали за липса на Ел Тироксин в аптечната мрежа, СРБЗ потърси отговори от ангажираните фирми и институции.
  Лекарството се приема от пациенти с тиреоиден карцином (рак на щитовидната жлеза) и тиреоидит на Хашимото. Дозите се определят от наблюдаващи специалисти , по строго специфична за всеки пациент схема.

 • ЕMA намира възможна връзка между ваксината на Janssen и тромбозите

  Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че има връзка между необичайните тромбози и ваксината на Janssen, но става дума за много рядък страничен ефект.

  „Към информацията за продукта за ваксината COVID-19 на Janssen трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити, но тези събития трябва да бъдат изброени като много редки странични ефекти на ваксината“, се казва в становището на ЕМА.

 • Не се обмисля изтегляне на ваксината на "Астра Зенека".

  "За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството, тъй като това е централизирано разрешен продукт, т.е. ЕМА го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия. Разбира се, на локално ниво ако има проблеми, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага", обясни Кирилов пред БНТ

 • Позорни места за България в световна класация за трансплантации

  България заема позорните последни места по брой трансплантации на органи в света. Към края на миналата година броят на чакащите трансплантация у нас е 1098, а чакане е обикновено единственото решение, което се предлага През миналата година в списъка са попаднали 133 човека, а страната ни е имала само 4ри трупни донора. Общият брой на трансплантациите у нас за 2020г. са скромните 16, повечето, от които от живи донори.
  Проблемът на българският пациент чакащ за трансплантация е сериозен, а време няма. Всеки попаднал в списъка е изправен пред следните факти:

 • Парламентът спря конкурсите в държавните болници

  С мнозинство от 151 гласа „за“ и при неучастието на ГЕРБ в гласуването Народното събрание реши да спре конкурсите и сделките с имоти в държавните болници. Това стана с одобряването на мораториум, приет вчера от правната комисия на парламента.

 • Богдан Кирилов: Над 2,5 млн. са досатавените ваксини досега

  От началото на година досега са доставени над 2,5 милиона дози, а над 1 милион са поставените дози. В последните седмици се наблюдава активно участие от страна на всички медицински специалисти, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати. Това заяви пред БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

 • Регламентът на ЕС за медицинските изделия влиза в сила

  Регламентът на ЕС за медицинските изделия вече е в сила за всички държави от Евросъюза. Той влезе в сила вчера, на 26 май 2021 г., след изтиюане на четиригодишния преходен период, о съобщиха от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

 • ЕМА не препоръча употребата на Хепарин при тромбоза след ваксинация

  Европейската агенция по лекарствата препоръча на лекарите да не използват антикоагуланта хепарин за лечение на редките кръвни съсиреци и понижения брой тромбоцити при пациенти, имунизирани с ваксините срещу Ковид-19 на "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън", предаде Ройтерс.

 • Богдан Кирилов: Изтича срока на годност на 20 000 дози от ваксината на „АстраЗенека

  „За 20 000 дози ваксини на „АстраЗенека“, които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени".
  Това обяви пред БТВБогдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).
  „До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони“, каза Богданов.

 • ЕМА: Тромбоцитопенията да се добави като нежелана реакция при ваксината на Janssen

  Комитетът по въпросите на безопасността PRAC към Европейската агенция по лекарствата ЕMA актуализация на листовката на ваксината срещу Ковид на Janssen. ЕМА препоръчва катоо странична нежелана реакция да се включи имунна тромбоцитопения, както и предупреждение за здравни специалисти и хора, които приемат ваксината.

 • Б. Кирилов: Европейската агенция за лекарствата извърши оценка и потвърди, че срокът на ваксините може да удължи

  Срокът на годност на ваксините може да се удължи, това вече се направи за "Пфайзер". Европейската агенция за лекарствата извърши оценка и потвърди, че срокът може да удължи от 6 на 9 месеца.

 • Директорът на Агенцията по лекарства: Има достатъчно налични ваксини, всички са в срок на годност

  Тенденцията за последните 10 дни е била на ден да се поставят между 6000 и 8000 ваксини, докато през последните 2 дни има значителен ръст - 13 500 дози са поставени в сряда, а над 28 000 вчера, като 12 600 от тях са от еднодозовата ваксина. Това обясни в "Денят започва" Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства.

Страница 1 от 2