МЕДИЦИНА

AstraZeneka – Бъг във ваксината или Бъг в информацията

AstraZeneka – Бъг във ваксината или Бъг в информацията

Ваксината на AstraZeneka и реакциите на не малко държави към нея, несъмнено подкопа и без това, не до там стабилното доверие във ваксините срещу Ковид-19.
Миналата пролет това беше една от най-обещаващите ваксини, особено на фона иновативните РНК ваксините, които дори бяха определени като „недоказани“ и „странни“ от водещия оксфордски учен Д-р Ейдриън Хил.
Последваха обаче два случая на временно спиране на клиничните проучвания, заради внезапни здравословни проблеми при участници, за които по-късно беше доказано, че нямат общо с ваксината.

По-късно през септември, се оказа, че поради грешка в производството, някои участници са получили по-ниски дози. Грешката се оказа вярна, а според производителите, дори така ваксината пак покривала изисквания минимум за ефективност от 60%. Под въпрос беше и ефективността и при хора над 65 години.
Миналата седмица малко проучване публикувано в Лансет установи, че ваксината не е ефикасна срещу леко и средно протичане на Африканския вариант на Ковид, което обаче не важи само за нея.

„Не са наблюдавани случаи на хоспитализация от тежък Covid-19 в проучването“, пишат още авторите на изследването.
В друго проучване миналия месец, ваксината на Oxford и AstraZeneca показа цялостна 66,7% ефективност срещу симптоматично заболяване, но започваща две седмици след втората доза или близо 3 месеца след първата.
Така, през последната година, различни съобщения идващи от различни места оформиха картина при която ваксината изглежда така все едно се лашка насам- натам, докато уцели точно за какво и точно колко и при кой е ефикасна. Не съвсем изненадващо, предвид краткия период на изпитване. Но пък от друга страна цялото това насочване към недостатъците заприлича на добре организиран сценарий.

Случаите на докладвани тромбози дойдоха като капак на всичко преди това. Повече от 16 държави в Европа спряха временно ваксинацията с AstraZeneka, заради единични съобщения за починали след ваксинация лица, но пък разпръснати в половин Европа.
Европейката агенция по лекарствата излезе с официално становище, в което се казва:
„Ползите от ваксината в борбата срещу Ковид (който сам по себе си води до проблеми със съсирването може да е фатален) продължава да надвишава риска от странични ефекти.“
При такива случаи се следи дали броят на клиничните прояви надвишава тези в общата популация и се търси директна връзка, която обикновено трудно се доказва. В случаят с AstraZeneka, дори се твърди, че честотата на тромбозите намалява при ваксинираните лица.
Възможността от поява на тромбози, дори все още не е описана в кратката характеристика като възможен страничен ефект, установен по време на клиничните проучвания. Очаква се Европейският регулатор да го направи всеки момент, заради последните събития.
Защо ваксината на AstraZeneka не е одобрена в САЩ
В Съединените щати са одобрени три ваксини – на Pfizer – BioNTech, на Модерна и Джонсън и Джонсън. Те обаче са закупили десетки милиони ваксини и от AstraZeneka, които чакат разрешение по спешност,  което все още не е поискано.
Причината е, че американският регулатор, за разлика от европейския, не приема клинични проучвания, които не са проведени в САЩ и тъй като AstraZeneka е европейска и се наложи да проведе изпитванията отново и там. Очаква се скоро да приключи трета фаза и компанията да поиска разрешение за употреба.
Предварителни данни, от трета фаза обаче вече са налични и показаха 100% ефективност при предотвратяване на хоспитализация, 79% при предотвратяване на тежки симптоми и също така еднакво ефективна при хора в напреднала възраст.
Няма как да не отбележим, че докато ЕС страда от недостиг на ваксини, а много държави в света няма изобщо, САЩ поддържа на склад големи количества, който не е сигурно дали ще използва.

Всичко това се случи и на ваксината на Pfizer – BioNTech
През януари 33 жители в домовете за възрастни в Норвегия починаха в рамките на 6 дни след получаване на ваксината Pfizer – BioNTech. Разследванията, както на Норвежката агенция по лекарствата, така и на Световната здравна организация, стигнаха до заключението, че тези смъртни случаи са в съответствие с нормалната смъртност в тази възрастова група и че ваксината все още е безопасна за възрастни хора.
Няма установена пряка връзка между смъртните случаи и ваксинирането и в САЩ.
По времето, когато половин Европа спряха временно ваксинацията с оксфордската ваксина, Австрия докладва за 43 смъртни случаи след поставяне на ваксина, но някак остана незабелязано, че 42-ма от тези 43-ма души са били ваксинирани с Pfizer – BioNTech и едва един с AstraZeneka. В последствие не е установена никаква връзка между смъртта на хората и ваксинацията.
Според публикация в Nature, към средата на февруари данните за Ваксината Moderna показват, че предизвиква около три анафилактични реакции на милион приложени дози, а ваксината Pfizer – BioNTech предизвиква пет реакции на милион дози, според данни на VAERS . Това е по-висок процент от повечето други ваксини - включително годишни ваксини срещу грип, които предизвикват анафилаксия само за една от всеки милион приложени дози. За ваксината Oxford – AstraZeneca до средата на февруари са потвърдени общо 30 случая на анафилаксия от малко повече от 3 милиона приложени дози. А през март, ЕМА включи тази възможност в кратката характеристика, с докладвани 47 случая на 5млн. приложени дози.

От тази информация става ясно, че кой знае каква съществена разлика в реакциите към различните ваксини няма.
След всичко това, можем само да си зададем въпроса, защо 16 европейки държави реагираха така остро на няколко случаи на тромбоза? До колко, всяка от тях на национално ниво, е наистина убедена в безопасността им?
Ако пък наистина се доверяваме на данните и регулаторите, защо е тази избирателна реакция към британската ваксина.
Що се отнася до България, спирането на ваксинацията сякаш срещна разбирането на голяма част от хората. Противниците на ваксинацията го приеха, като доказателство, че са били прави. Колебаещите се си намериха основателна причина да отложат вземането на решения, а властите получиха удобно оправдание за липсата на достатъчно ваксини и недобрата организация на имунизацииите. Всичко щеше да е прекрасно, ако броят на заразените, хоспитализираните и починалите не се беше увеличил няколко пъти през последните седмици, което пък доведе до пълен локдаун.
Общото между всички страни е, че спирането на ваксинацията бе разпоредено не от регулаторните органи, а от политиците. Резултатът от намесата им е още по-голямо объркване на хората. Недоверието към ваксините нарасна, а към него се добави и недоверие към регулаторите. Паралелно с това е видима умората от ограничителните мерки, нарастването на недоволството на гражданите и вълна от протести.


Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии