Лични лекари

  • Потребителска такса

    За всяко посещение при лекар или стоматолог, здравноосигурените лица заплащат потребителска такса. Потребителската такса е определена с ПМС № 193/2012 година  и ПМС № 312/2013 и е в размер на 2 лева и 90 стотинки.

  • Направление за консултация и изследвания

    Общопрактикуващият лекар или лекарят-специалист от лечебно заведение за извънболнична помощ може да издаде Направление за консултация и съвместно лечение. Направлението се издава по преценка на лекаря (не по желание на пациента), когато има необходимост от допълнителни изследвания и консултация с лекар с определена специалност.
    Направлението може да се използва в срок от 30 дни след неговото издаване. С направлението се определя каква е специалността на лекаря, но не и кой лекар да извърши консултацията.

  • Хипократовата клетва

    Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.
    Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.
    Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.
    Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено. Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

  • МЗ спря парите за първа линия (обновена)

    Министерството на здравеопазването спря изплащането на 1000 лева на медицинския и немедицинския персонал на болниците. Решението влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2021 година. На болниците е указано също да върнат получените, но неизплатени до момента на персонала суми.
    В писмото се казва, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК.

  • Д-р Миндов: Трябва да се промени и националният имунизационен план

    Интересът спада в последните дни, защото хората следят информационния поток, следят какво се внася. Има един процент, които нямат предпочитания, но повечето имат определено предпочитание към определени ваксини, а ние точно това не можем да осигурим". Това заяви пред телевизия Bulgaria on Air д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на столичните общопрактикуващи лекари.

  • Д-р Брънзалов: Предстои трета вълна, но тя няма да даде толкова голяма заболеваемост

    Най-вероятно сме в началото на трета вълна на заразяване с COVID-19, но тя в никакъв случай няма да даде толкова голяма заболеваемост. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов. „Убеден съм, че кривата ще бъде малко по-ниска”, каза той.

  • Личните лекари очакват до края на тази седмица официални препоръки за ваксинирането

    Хората се обаждат, посещават ни, заявяват желание за ваксиниране. Към РЗИ подаваме броя на желаещите хора. Това упражнение ще се повтаря във времето. Как ще се организира ваксинирането и как ще се правят ваксините - това ще се реши, когато е ясно колко точно ще са желаещите да се ваксинират. Това заяви в "Денят започва" доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

  • НЗОК прие правилата, по които ще се плаща за ваксиниране и на работещите на първа линия

    Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие правилата, по които ще се извършват плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, съобщиха от пресцентъра на Здравната каса.

  • Д-р Брънзалов: В началото на март ще започне ваксинацията от личните лекари

    Пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират, просто трябва да се обърнат към РЗИ. Това заяви категорично пред БНТ д-р Николай Брънзалов, представител на БЛС и член на ваксионационния щаб.

  • Лични лекари в Кюстендилско не са получили Covid ваксини

    В област Кюстендил има лични лекари, които не са получили нито една ваксина, въпреки че са заявени бройки за желаещи да се имунизират пациенти. Д-р Алексов – един от лекарите, които не са получили никаква ваксина, коментира пред БНР

  • Спират „зелените коридори“ за ваксинацията

    Поради изчерпване на количествата ВМА спира временно „зелените коридори“, съобщиха от лечебното заведение. Вчера от УМБАЛ"Св. Иван Рилски" съобщиха, че денонощният ваксинационен кабинет временно преустановява работа. Все още ваксиниране на желаещи се извършва в Александровска болница, но се очаква и там да бъде преустановено след изчерпване на наличните количества.

  • Кои да се ваксинират първи и как да стане по-бързо?

    Отговорът на първия въпрос е лесен – първи трябва да се ваксинират хората, които са най-застрашени. Кои са те?
    По данни на Американския център за превенция и контрол на заразните болести 81,1% от починалите с КОВИД в САЩ са хора на възраст над 65 годишна възраст. Едва 2,5% от починалите са на възраст под 45 години.

  • Общопрактикуващите лекари отговориха на министъра

    Общопрактикуващите лекари са изпратили писмо здравния министър, в отговор на негово писмо, в което се напомня, че са длъжни да участват във ваксинационния процес.
    В отговора си от НСОПЛБ казват:

  • Д- р В. Чобанова: Отношението на институциите е подигравка с труда и времето на ОПЛ

    Д-р Виктория Чобанова е Общопрактикуващ лекар повече с 20 години опит. Председател е на УС на Сдружение на общопрактикуващите лекари в София – област и член на Национален съвет на НСОПЛБ.
    С нея разговаряме за участието на общопрактикуващите лекари в процеса на ваксинация срещу Ковид- 19. За пропуските в организацията и трудностите, които произтичат от това. 

    Д-р Чобанова, Как ще коментирате организацията за ваксинация, в която участват и общопрактикуващите лекари. Това ли е най-добрият вариант?

  • Д-р Крайселска: Има объркване с партидни номера на ваксините

    Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ, посочи тя в предаването „Преди всички“.
    „Масово се оказва, че на тяхното име, на тяхното лечебно заведение не се води отпусната ваксина. И ги отхвърля. И се оказва, че тази ваксина се води на някой друг медицински център.“

  • Д-р Брънзалов: Процесът на ваксинация ще се ускори, когато недостигът бъде преодолян

    Не трябва да се противопоставят личните лекари на ваксинационните пунктове. Това заяви пред bTV зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. По думите му, в този вариант на електронния регистър личните лекари не са включени, но те ще получават информация кой от техните пациенти е ваксиниран и с каква ваксина, като това ще им даде възможност да актуализират списъците си с желаещи за имунизация.

  • Д-р Миндов: Не може заради някакви финансови интереси да се заобикалят приоритетни групи

    „Засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „АстраЗенека“, различни от обичайните – болка на мястото на убождане и краткотрайна температура“. Това заяви пред bTV председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов по повод съобщенията за сериозни странични ефекти от тази ваксина в някои европейски страни и появилата се информация, че България е сред държавите, получила ваксини от партидата, която е подложена на допълнителна проверка след смъртен случай в Австрия.

    „Нямаме съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми дори при поставянето на тази партида на „АстраЗенека“. Трябва да смятаме все пак, че при конкурентните ваксини в началото на поставянето имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултати от проверката. Няма основания за тревога на този етап“, каза д-р Миндов.

    Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари призова да се спазва ваксинационния план и се оплака от преживяното от него и колегите му поради опашките пред СРЗИ от лични лекари, които искат да се снабдят с ваксини за своите пациенти. По думите му е недопустимо медици да чакат на студа за ваксини „като на опашка за банани“.

  • Над 385 млн. лв. изплатила НЗОК за работа на първа линия срещу COVID

    385 527 000 лв. е сумата, изплатена от НЗОК от началото на пандемията през месец март 2020 г. до месец януари 2021 г., по методиката за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Това информират от здравния фонд, който днес отбелязва и 22 години от създаването си.

  • Спешна помощ в София: Претоварени сме, търсете и личните лекари

    С нарастването на случаите на новозаразени с Covid-19 през последните дни в София значително са се увеличили и повикванията към Столичната спешна медицинска помощ. Говорителят на Центъра Катя Сунгарска отчете, че само за седмица повикванията за пациенти със симптоми за коронавирус са били 1 482, като 129 от сигналите са били за деца.

  • НСОПЛБ: Предпочитанията на пациентите налагат да се осигурят иРНК ваксини и на ОПЛ

    Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини, а не в готовността на ОПЛ да извършват тази ваксинация. Това сочат изводите от проведена анкета сред 607 общопрактикуващи лекари в България, които съставляват 15% от семейните медици у нас, разпространена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Страница 1 от 4