МЕДИЦИНА

Спират „зелените коридори“ за ваксинацията

Спират „зелените коридори“ за ваксинацията

Поради изчерпване на количествата ВМА спира временно „зелените коридори“, съобщиха от лечебното заведение. Вчера от УМБАЛ"Св. Иван Рилски" съобщиха, че денонощният ваксинационен кабинет временно преустановява работа. Все още ваксиниране на желаещи се извършва в Александровска болница, но се очаква и там да бъде преустановено след изчерпване на наличните количества.

От „Св. Анна“ също спират временно коридорите за ваксиниране заради изчерпани количества. При доставка на нови дози масовата имунизация ще продължи веднага.

Астра Зенека обяви, че вместо първоначално обявените обявените 142 437 дози, вероятно страната ни ще получи едва 52 800 дози през месец март. Цялото количество ще бъде необходимо за поставяне на втора ваксина на вече получилите през последната седмица първа дози, като за част от тях вероятно няма да стигне, а липсата на втора доза намалява значително ефективността на ваксината. А ако това са единствените доставки за март, то ваксинационният процес в страната на практика ще спре, защото договорените от другите производители на ваксини количества са минимални.
Здравният министър проф. Костадин Ангелов е изпратил писмо до компанията, в което настоява за получаване на цялото договорено количество ваксини.
За сега няма яснота как ще се процедира със записалите се при личните си лекари за ваксиниране. По разпореждане на здравното министерство, общопрактикуващите лекари съставиха списъци на желаещите за ваксиниране, но наличните ваксини бяха изчерпани в разкритите в болниците кабинети и за записаните в тези списъци не останаха такива.


{module title="Подобни статии"}


Според националния план, приет от Министерския съвет в края на миналата година населението трябваше да се ваксинира по следния ред:
Фаза I: Медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал. Лицата са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Имунизирането им ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.
Очакван брой подлежащи: 243 600 лица
Фаза II: Потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.
Очакван брой подлежащи: 112 080 лица
Фаза III: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.
Очакван брой подлежащи: неизвестен
Фаза IV: Възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити.
Очакван брой подлежащи: 1 800 000
Фаза V: Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.
Очакван брой подлежащи: неизвестен
Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи според плана ще се извършват по предварително изготвени списъци.
По разпореждане на премиера Борисов, вместо по плана, ваксинацията през последната седмица започна да се извършва по схемата „кой превари, той завари“. Отвориха се кабинети в големите градове, пред които се извиха опашки от желаещи предимно хора в активна възраст. Това увеличи значително броя на ваксинираните, който достигна до 20 хиляди на ден. В България са ваксинирани вече около 170 000 души, (2,4% от населението), но повечето от тях не са получили втората доза. Липсата на ваксини поставя пред риск целия процес не само заради заради евентуални затруднения за поставянето на втора доза, но и заради невъзможността да се имунизират най-уязвимите групи от населението в близко бъдеще.


{module title="Subscribe"}


 {module title="Анкета"}

Подобни статии