Ковид-19

 • COVID – 19 ще бъде признат за професионална болест. Анализ на проф. Поля Голева

  1.Консултативният комитет на Европейския съюз за безопасност и здраве на работното място обоснова необходимостта Ковид – 19 да бъде признат за професионално заболяване. Засега само в областта на здравеопазването и социалните грижи и оказване на помощ по домовете, а при настъпване на пандемия – и в други сфери, в които има риск от заразяване и възникване на огнища от заразвяване1.

 • МЗ спря парите за първа линия (обновена)

  Министерството на здравеопазването спря изплащането на 1000 лева на медицинския и немедицинския персонал на болниците. Решението влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2021 година. На болниците е указано също да върнат получените, но неизплатени до момента на персонала суми.
  В писмото се казва, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК.

 • Безопасни ли са ваксините за болни с рак?

  Този въпрос е в съзнанието на изследователите и онколозите много преди началото на въвеждането на ваксините Pfizer и Moderna. Въпреки че има консенсус, че ваксините са безопасни за повечето пациенти с рак, според Американското онкологично общество все още няма достатъчно данни за тяхната ефективност.
  Американското онкологично общество препоръчва раково болните да говорят с лекарите си, преди да получат какъвто и да е вид ваксина, тъй като всеки пациенти и начинът му на лечение са различни.

 • Имат ли право на имунизация и къде, лицата с прекъснати здравноосигурителни права?

  В репортаж на Нова телевизия се поставят два въпроса,
  Дали лица с прекъснати здравноосигурителни права имат право да се ваксинират безплатно?
  Къде тези лица могат да се ваксинират?

 • Премахват голяма част от ограниченията, наложени заради Ковид

  Със заповед издадена днес, здравният министър Проф. Ангелов премахна значителна част от ораниченията и забраните действащи до сега.
  Разрешава се провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания.“.
  Разрешава се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.“

 • САЩ одобриха ваксината на Johnson&Johnson

  Американската администрация по храните и лекарствата разреши ваксината за Covid-19 на Johnson & Johnson в събота. Това е първата еднодозова ваксина за Covid-19, предлагана в САЩ и е тази, която отговаря на почти всички изисквания.
  Ваксината, направена от Janssen(поделение на Johnson & Johnson) е безопасна и ефективна и се счита за гъвкава. Това е еднократна доза и не изисква специално съхранение и е разрешена за хора на възраст над 18 години.

 • Кои да се ваксинират първи и как да стане по-бързо?

  Отговорът на първия въпрос е лесен – първи трябва да се ваксинират хората, които са най-застрашени. Кои са те?
  По данни на Американския център за превенция и контрол на заразните болести 81,1% от починалите с КОВИД в САЩ са хора на възраст над 65 годишна възраст. Едва 2,5% от починалите са на възраст под 45 години.

 • Заповядаха отново да се разкрият „ковид“ отделенията

  2588 са новите случаи на положителни тестове за коронавирус, регистриран през последното денонощие. Това е най-високият брой заразени, регистрирани от началото на годината, като тенденцията е на постепенно нарастване. Броят на починалите за денонощието също е рекорден от началото на годината 117. Отчита се ръст в броя на хоспитализираните – 4777 и на настанените в интензивните отделения – 414. Директорите на РЗИ в страната са издали заповеди до всички болници отново да разкрият, закритите преди месец „ковид“ отделения. Решението е предимно превантивно, но показва също, че капацитетът на откритите ковид отделения вече е изчерпан.

 • Дали Бойко Борисов не нанесе съкрушителен удар по масовата ваксинация?

  На 12 март по разпореждане на Бойко Борисов в България беше спряна употребата на ваксината на Астра Зенека „Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза“. Оказа се, че писменото било дошло още на 10 март.
  Във връзка със спирането на ваксините на Астра Зенека в някои Европейски страни, в това число и България, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разпространи официална позиция на Комитетът за безопасност PRAC, който разследва случаите на тромбоемболични събития и други състояния, свързани с кръвни съсиреци, докладвани след ваксинация. Позицията гласи:

 • Ваксинирането не е състезание за престиж

  България продължава да е на последно място по поставени ваксини на глава от населението в Европейския съюз. До 10 март в страната ни са били поставени ваксини (единична доза) на 4.45 на 100 души население. Като изключим Литва, която е с близки до нашите показатели, следващата страна с най-малко ваксинации е Чехия с коефициент 8,85 или два пъти повече ваксинирани хора от нас. Средният показател за Европейския съюз е почти 10 ваксини на всеки 1000 души население.

 • Близо 2/3 от българите не искат да се ваксинират

  Попитахме нашите читатели с коя ваксина искат да се ваксинират. 219 души (53% от всички анкетирани) са отговорили, че няма да се ваксинират, защото ваксините не са достатъчно добре изпитани, преди да бъдат пуснати за употреба. 39 души (9% от всички) са заявили, че няма да се ваксинират, защото вече са преболедували. Така общият процент на изразилите мнение, че няма да се ваксинират е 62%. 48 души са дали отговор, че ще се ваксинират, но с друга ваксина, различна от разрешените в момента.

 • Европейската комисия трябва да се срамува от това предложение

  Европейската комисия (ЕК) представи в сряда законодателното си предложение за зелени паспорти за пътуване. Идеята е, че гражданите на Европейския съюз ще могат да пътуват между държавите, само ако притежават такъв паспорт, който ще се издава на тези, които са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за SARS-Cov-2.

  В чл. 3 на Договора за Европейския съюз се казва, че „Съюзът предоставя на своите граждани пространство на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници, в което е гарантирано свободното движение на хора...“. Ограничаването на свободата на придвижване в зависимост от здравословното състояние на хората представлява по същество дерогиране на Договора, но това не е в правомощията нито на Европейската комисия, нито на европейския Парламент, нито на отделните държави. Подобно ограничения може да се въведат, само ако всички държави се съгласят да бъде изменен Договора.

 • Докога ще продължи локдауна?

  Правителството обяви пълен локдаун на територията на цялата страна от понеделник 22 март за срок от 10 дни. Преустановяват се присъствените учебни занятия, посещенията в детски градини и детски ясли, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, културни и развлекателни мероприятия, събирания и тържества от частен характер,  спортни мероприятия. Забранява се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси, СПА центрове, всички заведения за хранене и развлечения, игралните зали и казина, търговските центрове, магазините с нетна търговска площ над 300 кв. М, провеждането на групови туристически пътувания.

 • От днес се забраняват

  Присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.


  Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

 • Не е, заради лош късмет

  Преди два дни, Директорът на болницата в Девня д-р Лозанов обяви пред медиите, че „COVID отделението на територията на "МБАЛ-Девня" ЕООД е принудено да преустанови работата си, поради абсурдни административни неуредици спрямо нас от страна на Национална здравноосигурителна каса, която блокира отделението, поради факта, че не подписва договора с болницата. Това не ни позволява да работим и се налага да затворим отделението в момент на пандемия".

 • Акад. Владимир Овчаров: Постковидни усложнения – какво засяга вирусът

  Колко и какви могат да бъдат усложненията върху организма след преболедуван Covid-19? Акад. Владимир Овчаров коментира темата пред БНР “Увреждания има в много от системите. Сърдечният мускул се засяга, има описание на вируси, които се намират в клетките на сърдечния мускул – миокардиоцити, които ги разрушават. Почти всеки вече знае, че се увреждат кръвоносните съдове. Малките съдове се увреждат. Така че, когато има увреждане на съдовете, няма да бъдат увредени и други системи.

 • Великобритания ваксинира половината си граждани. Смъртността рязко спадна

  „Вчера ваксинирахме повече хора от всеки друг ден“, написа Мат Ханкок в Twitter. „Радвам се, че мога да кажа, че сега сме ваксинирали ПОЛОВИНАТА от всички пълнолетни хора във Великобритания. Ваксинационната кампания е национална история на успеха – и изходът ни от тази пандемия.
  Премиерът Борис Джонсън се ваксинира в опит да докаже безопасността и ефективността на ваксината на „АстраЗенека“, която е поставена на около 40% от имунизираните.

 • Неприемливо е да не се улесни даряването на плазма за лечение на Covid-19

  В писмо до медиите, Д-р Павлина Михайлова – Председател на Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма”, предоставя допълнителна информация за проблемите с този вид терапия.
  Лечението на COVID-19 с реконвалесцентна плазма е метод, намерил широко приложение в България и д-р Михайлова твърди, че има болница, която прелива реконвалесцентна плазма на 95% от пациентите си с COVID-19 с голям успех. За съжаление, обаче, казва тя местата за даряване на плазма чрез плазмафереза ​​са само шест - 2 в София и 4 в страната.

 • Какво трябва да знаем за насищането на кръвта с кислород при COVID-19?

  Ниското ниво на кислород в кръвта, което се нарича хипоксия, която може да се определи, като измерено насищане с кислород под 94% при здрави хора или под 88% при хора с хронично белодробно заболяване. При повечето пациенти, които умират от остър COVID-19, първоначалното заболяване прогресира коварно, понякога с „тиха хипоксия“ (хипоксия без клинично забележими симптоми на задух), водеща до пневмония, последвана от синдром на остър респираторен дистрес, обикновено през втората седмица. Основната патология при свързаната с COVID-19 хипоксия е вероятно несъответствие между вентилация и перфузия, причинено от нарушения на кръвния ток, образуване на вътресъдови микротромби и намалена белодробна адаптация, водеща до алвеоларен колапс.

 • Какво знаем за страничните ефекти на ваксините?

  Понастоящем в различни области на света са разрешени за употреба 13 ваксини срещу COVID-19. В тази статия се разглеждат съобщените странични ефекти.
  Според Американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Световната здравна организация (СЗО), често срещаните странични ефекти на ваксините срещу COVID-19 включват:

Страница 1 от 3