Болници

 • "Виртуална болница" в Германия помага по време на пандемията

  Германски проектът, наречен Виртуална болница, работи от март и има за цел да помогне на по-малките болници да поемат и да се грижат за пациенти с COVID-19, предотвратявайки претоварването на големите болници.

 • Адв. Христина Николова: Делата за надлимитна дейност не се решаваха еднозначно през годините

  Христина Николова, Адвокат Христина Николова е родена в гр.София, завършва средното си образование през 1996г в английска гимназия в родния си град, а през 2001г завършва юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност магистър по право с две специализации „Правораздаване“ и „Публична администрация“. Вписана е в Софийска адвокатска колегия.

 • Има ли воля да се спре източването на НЗОК?

  1.През последните дни в нашите медии се дискутира случаят с отчитането на фалшиви пациенти в специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско. Оригиналността на събитието е в кулинарния му привкус, доколкото източването на здравноосигурителната каса се преплита с използване на хранителни примамки за привличане на „пациенти“. При това пациентите не се нуждаели от здравни грижи. Те не били непознати на управлението на болницата, а бивши и настоящи нейни служители и роднини. И не били реално лекувани, а само полагащи подписа си върху фалшиви отчети. Били отчитани като пациенти само по документи. Целта на заниманието била да се усвояват пари по клинични пътеки, без да са реализирани дейности.

 • Указание за правата на пациента

  Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права най-малкото:
  Право да получите лечение без дискриминация по раса, пол, възраст, етническа принадлежност, произход, религия, образование, културно равнище, убеждения, политическа принадлежност, сексуална ориентация, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Право на безплатна помощ при спешни състояния на територията на цялата страна на телефон 112.
  Право на свободен избор на лекар и лечебно заведение, където да се лекувате.

 • Листа на чакащи за болнично лечение

  Все по-често в практиката се сблъскваме с един непознат до скоро проблем - листа на чакащи за оказване на медицинска помощ. Вече има немалък брой лечебни заведения, които не могат да приемат незабавно болните за планово лечение и ги записват за прием след определен период - седмици или дори месеци.
  Единствената причина за листите на чакащи пациенти у нас са въведените от здравните власти лимити на болниците. Тези лимити принуждават болниците да отложат лечението на болните, а не липсата на капацитет на болниците.

 • Клиничните пътеки

  Най-общо клиничната пътека представлява инструмент за отчитане и заплащане на дейността на лечебните заведения за болнична помощ. Клиничните пътеки се определят с Националния рамков договор. Всяка една клиничната пътека обикновено включва няколко диагнози, които се диагностицират и лекуват по сходен начин.

  В алгоритъма са включени видовете диагностични процедури и терапевтични методи, като са определени изисквания за минимален брой, проведени при лечението на пациента.

 • При постъпване в болница

  Постъпването в болница може да бъде за планово лечение или по спешност. При спешни състояния, пациентът постъпва за лечение, насочен от Спешна медицинска помощ или след преглед в Спешния портал на болницата. При постъпване за планово леченние, на пациента се издава медицинско направление за хоспитализация от лекуващия лекар.
  С него и наличната медицинска документация, пациентът трябва да се обърне към приемното отделение на избраната от него болница, от където да му бъде определен ден и час за постъпване.

 • Какво е добре да знаем за престоя в болницата?

  Приемане и изписване от болница
  Когато един пациент се разболее, компетентен да прецени дали трябва да постъпи в болница, е общопрактикуащият лекар, лекар-специалист от извънболничната медицинска помощ, към който е бил насочен или лекар от екип на „Център за спешна медицинска помощ“.

 • Кое доплащане на медицинска помощ е регламентирано

  За всяко посещение при лекар или дентален лекар(зъболекар), здравноосигурените лица заплащат потребителска такса. Потребителската такса е определена с ПМС № 193/2012 г. и ПМС № 312/2013г. и е в размер на 2 лева и 90 стотинки за всяко посещение(преглед) при лекар или лекар по дентална медицина.

 • На лъжата краката са къси

  Репортерът на БТВ Мария Ванкова хвана в лъжа министър председателя Бойко Борисов. След серия протести на медицински сестри на 10 април Правителството прие постановление, с което отпуска до 50 млн. лв. субсидия за болниците. Ванкова показа кадри от заседанието на Министерския съвет, на което Премиерът обещава, че тази сума е за увеличение на заплатите на сестрите. Борисов тогава дори подхвърли на шега лекарите да не вземат всички пари, защото те не са за тях. Оказа се, че парите са взети, но не от лекарите, а от Правителството. Вчера стана ясно, че само месец след решението за отпускането на допълнителните 50 милиона лева, кабинетът е взел решение да намали сумата на 6 милиона лева.
  БТВ показа как преди няколко дни, премиерът Борисов ядосано отговаря на въпрос на журналист, че той е дал 86 милиона лева и ще иска обяснение от здравния министър Кирил Ананиев, защо не са се увеличили заплатите на сестрите. Самият здравен министър обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите.
  Какви са фактите?

 • За какво се доплаща и за какво не в болниците?

  Независимо, че Конституцията говори за безплатна медицинска помощ, тя не е такава и то не само защото здравните осигуровки се плащат от гражданите, а заради доплащането, което е законово регламентирано. Нормативната уредба разделя доплащането на две големи групи.

  1. Заплащане на медицинска помощ, която не е включена в основния пакет медицински услуги или доплащане за медицинска помощ в лечебни заведения, които нямат договор с НЗОК за съответната медицинска дейност или доплащане от лица с прекъснати здравноосигурителни права.

 • За какво се доплаща и за какво не в болниците?

  Независимо, че Конституцията говори за безплатна медицинска помощ, тя не е такава и то не само защото здравните осигуровки се плащат от гражданите, а заради доплащането, което е законово регламентирано. Нормативната уредба разделя доплащането на две големи групи.

 • МЗ спря парите за първа линия (обновена)

  Министерството на здравеопазването спря изплащането на 1000 лева на медицинския и немедицинския персонал на болниците. Решението влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2021 година. На болниците е указано също да върнат получените, но неизплатени до момента на персонала суми.
  В писмото се казва, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК.

 • Д-р Заргар получи българско гражданство

  Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа днес указ за придобиване на българско гражданство от д-р Абдулах Заргар, съобщи пресслужбата на президентството.

 • Десет години по-късно, справедливостта възтържествува

  Върховният касационен съд постанови решение, с което приема, че НЗОК не може да откаже заплащане на дейността на лечебните заведения, когато здравноосигурени лица са избрали за лечение конкретното болнично заведение и като резултат на упражненото от тях право на избор, безусловно признато им и гарантирано от Конституцията и ЗЗО, изпълнителят е извършил реално дейностите по чл.45 ЗЗО последните, дори и да надхвърлят определените с индивидуалния договор и Приложение № 2 към него лимити.

 • Стартира проектът за модернизация на Спешна помощ

  Днес в 13 часа министър Костадин Ангелов ще постави символично началото на дейностите по проекта за развитие на Спешната медицинска помощ по ОП "Региони в растеж". Това ще се случи в град Бяла, Русенско, където се предвижда да бъде построена изцяло нова сграда за спешната помощ.

 • Д-р Н. Болтаджиев: Отпадането на лимитите няма да отвори изцяло достъпа до системата

  Д-р Николай Болтаджиев е завършил МА – София със специалност хирургия, има квалификация по съдова хирургия при МА София, артроскопска хирургия от Карл Щорц. Автор е на 49 научни публикации в специализирани наши и международни списания, конгреси, конференции и симпозиуми. Бивш председател на Национално сдружение на частните болници в България.

 • НЗОК прие правилата, по които ще се плаща за ваксиниране и на работещите на първа линия

  Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие правилата, по които ще се извършват плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, съобщиха от пресцентъра на Здравната каса.

 • Д-р Асен Келчев: Пациенти със сърдечно-съдови заболявания, преболедували Covid–19, трябва да отложат с поне три месеца операциите си

  Вече записваме пациенти за след две - три седмици и не можем да поемем всички желаещи и чакащи за различни сърдечно -съдови операции, което е прецедент“, каза пред БНР д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център".

 • Обявиха конкурсите за директори и членове на бордовете на големите болници

  Министерството на здравеопазването и Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК) обявиха конкурсите за членове на органите на управление на УМБАЛСМ „Пирогов“, „УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София, УМБАЛ „Александровска“, УСБАЛО-София, УМБАЛ „Света Екатерина“-София, УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“-Плевен и Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс.