КОМЕНТАРИ

На лъжата краката са къси

На лъжата краката са къси

Репортерът на БТВ Мария Ванкова хвана в лъжа министър председателя Бойко Борисов. След серия протести на медицински сестри на 10 април Правителството прие постановление, с което отпуска до 50 млн. лв. субсидия за болниците. Ванкова показа кадри от заседанието на Министерския съвет, на което Премиерът обещава, че тази сума е за увеличение на заплатите на сестрите. Борисов тогава дори подхвърли на шега лекарите да не вземат всички пари, защото те не са за тях. Оказа се, че парите са взети, но не от лекарите, а от Правителството. Вчера стана ясно, че само месец след решението за отпускането на допълнителните 50 милиона лева, кабинетът е взел решение да намали сумата на 6 милиона лева.
БТВ показа как преди няколко дни, премиерът Борисов ядосано отговаря на въпрос на журналист, че той е дал 86 милиона лева и ще иска обяснение от здравния министър Кирил Ананиев, защо не са се увеличили заплатите на сестрите. Самият здравен министър обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите.
Какви са фактите?

Истина е, че както казва Ананиев, заплатите на сестрите не зависят пряко нито от него, нито от Премиера. Това, обаче беше така и през месец април, когато същите хора обещаваха и повече пари за болниците и по-големи заплати за сестрите.
Що се отнася до сумата тя наистина е 86 милиона лева, но останалото не е вярно. Министерството на здравеопазването субсидира държавни и общински болници със сумата от 36 милиона лева, но 30 от тях бяха планирани още с приемането на държавния бюджет. НЗОК действително отблокира 50 милиона лева от резерва си, но това са също разходи, планирани още с приемането на държавния бюджет.
Ако обобщим, 86 милиона лева има, но от тях кабинетът е „дал” едва 6 милиона лева и те нямат нищо общо със заплатите на медицинския персонал.
Д-р Стойчо Кацаров – Председател на ЦЗПЗ и Димитрия Димитрова, медицинска сестра диксутираха в БТВ тази тема и насрочения от КНСБ протест за повече пари в здравеопазването.
„Протестите ще продължават. В бутафорния протест на 7 октомври, организиран от КНСБ, ние няма да участваме. Това не е нашият протест. Досега КНСБ – д-р Иван Кокалов, не застанаха до нас. Ние бяхме наричани „кресливи жени” и как ли не. Сега, когато видяха, че няма накъде, че трябва да се отпусната някакви макар и минимални суми, те решиха да оберат лаврите и да кажат: „ето ние излизаме на протест и постигаме това, което беше обещано”, каза Димитрия Димитрова, медицинска сестра в Пазарджик координаторът на здравните работници в региона.
Тя уточни, че не са оттеглени оставките на медиците от общинската болница в Карлово. От 13 октомври детското отделение ще остане без сестри и без лекари
Д-р Стойчо Кацаров каза, че българският лекарски съюз днес ще реши дали ще се включи в протеста, организиран от КНСБ. Той напомни, че д-р Иван Кокалов от КНСБ е част от Надзорния съвет на НЗОК, откакто е създадена Здравната каса. Създава се едно впечатление, че протестират срещу себе си. Те имат властови ресурс да променят системата. Още във видеото: 


 {module Подобни статии}{module Анкета}

Подобни статии