МЗ

 • Премиерът може да помогне за доставките на ваксини

  Ставаме свидетели на организация за ваксинация срещу Ковид, която едва ли се прилага на друго място в света.
  България, по принцип, се разграничи от повечето останали държави, като прие ваксинационен план, в който най-уязвимите групи - хората над 65г. и тези с хронични заболявания бяха поставени в 4та фаза на ваксинационния план. Предимство пред възрастните и хронично болните получиха разни дружества, като например ВиК, търговски вериги, държавната администрация, работещи във ферма за норки, а според информация на различни истории от социалните мрежи и доста от техните роднини.

 • Ваксинационните сертификати ще са безплатни

  Надзорният съвет на НЗОК взе решение издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 да е безплатно, съобщи здравният министър Костадин Ангелов в социлните мрежи. 

 • 4497 са новите случаи на Ковид, 203-ма са починали

  Рекорден брой починали с коронавирус от началото на годината е регистриран през последните 24 часа - 203 души са починали от инфекцията. В болници се лекуват 9 679 пациенти, 752 от тях са в интензивно отделение, показват данните от Единния информационен портал.

  Новите случаи на COVID-19 са 4497, потвърдени от направени 19 424 теста. Позитивните проби са 23% от изследваните. От началото на пандемията регистрираните с коронавирус у нас са 333 250.

  Активните случаи са 67 864. Излекувани са 252 473 души, 3112 през последните 24 часа.

  {module title="Подобни статии"}

  Общият брой на починалите с коронавирус е 12 913.

  През вчерашния ден са поставени 9006 дози ваксина. Направените до момента имунизации са 445 547.

  Разпределение на новозаразените по области: Благоевград - 228; Бургас - 107; Варна - 264; Велико Търново - 129; Видин - 27; Враца - 116; Габрово - 69; Добрич - 106; Кърджали - 64; Кюстендил - 88; Ловеч - 74; Монтана - 49; Пазарджик - 90; Перник - 83; Плевен - 153; Пловдив - 391; Разград - 29; Русе - 201; Силистра - 106; Сливен - 98; Смолян - 85; София област - 151; София (град) - 1183; Стара Загора - 191; Търговище - 45; Хасково - 141; Шумен - 160; Ямбол - 69.

  {module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

 • Хартиените рецепти остават алтернатива на електронните

  На сайта за обществено обсъждане е публикуван проект на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.
  С готвените промени, електронните рецепти ще бъдат въведени от 1 юни, но хартиените ще останат тяхна алтернатива.

 • Протоколите за химиотерапия няма да се преиздават

  След постъпило становище от Националната здравноосигурителна каса, министерство на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане промени, които касаят протоколите, издавани от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология.

 • Преболедувалите COVID-19: Сертификат само за тези с PCR тест, бързите антигенни не важат

  Хиляди българи, преболедували COVID-19 в последните 6 месеца, остават без шанс за евросертификат. Причината - инфекцията им е открита само с бърз антигенен тест, а не с PCR, както е записано в новия регламент.
  Близо 100 000 българи са дали положителен антигенен тест за COVID-19.  Непотвърдените случаи обаче нямат шанс да получат евросертификат.

 • Бюджетът преди човека

  Обещанията за възможност за лечение в чужбина, на български пациенти, които имат нужда, се чуват от години, но станаха особено отчетливи, по времето, когато на министър Ананиев, който залича Фонда за лечение в чужбина и го вля в НЗОК. Тогава, в началото на 2019г., беше създадена и една наредба, която урежда тези въпроси.
  Лечение в чужбина, но на ужким

 • Бобов дол чака финансиране за Спешен център от две години

  Бобов дол може да остане без спешен център, ако здравното министерство не осигури необходимото финансиране за изграждането на нов, казаха от общинската управа в миньорския град. - предаде БНР

 • Министър Кацаров: Много държа решенията за противоепидемичните мерки да се взимат на експертно, а не на политическо ниво

  Масовите събирания на хора, включително на открито, е един от източниците за разпространение на коронавируса. Засега не се налага да се въвеждат ограничения в цялата страна. Това заяви пред БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 • Sample-content
 • Съдебни дела срещу администрацията

  Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълни задълженията си, записани в закон или подзаконов burocracyнормативен акт.

 • На лъжата краката са къси

  Репортерът на БТВ Мария Ванкова хвана в лъжа министър председателя Бойко Борисов. След серия протести на медицински сестри на 10 април Правителството прие постановление, с което отпуска до 50 млн. лв. субсидия за болниците. Ванкова показа кадри от заседанието на Министерския съвет, на което Премиерът обещава, че тази сума е за увеличение на заплатите на сестрите. Борисов тогава дори подхвърли на шега лекарите да не вземат всички пари, защото те не са за тях. Оказа се, че парите са взети, но не от лекарите, а от Правителството. Вчера стана ясно, че само месец след решението за отпускането на допълнителните 50 милиона лева, кабинетът е взел решение да намали сумата на 6 милиона лева.
  БТВ показа как преди няколко дни, премиерът Борисов ядосано отговаря на въпрос на журналист, че той е дал 86 милиона лева и ще иска обяснение от здравния министър Кирил Ананиев, защо не са се увеличили заплатите на сестрите. Самият здравен министър обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите.
  Какви са фактите?

 • Последните няма да станат първи

  Измина повече от един месец след разрешаването за употреба на първите ваксини за коронавирус. България е твърдо на последно място в Европейския съюз по броя на населението, което е ваксинирано. Съседите – Сърбия, Турция, Гърция и Румъния са далече напред.

  Защо това има значение?
  Защото ваксината е алтернатива на болестта. Ако се ваксинираш няма да боледуваш от Ковид-19 или няма да боледуваш тежко. Ако не боледуваш тежко, няма да умреш от тази болест. Ваксинирането е важно, защото спасява човешки животи.

 • 718 са новите случи на Ковид

  719 са новодиагностицираните за последното денонощие, при направени 9876 теста. 449 от новите случаи са установени с PCR, а 270 – с бързи антигенни тестове. От общия брой тестове пък 4380 са PCR, а 5496 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система за последното денонощие.

 • Британски учени започват тестове с прилагане на две дози от различни ваксини

  Великобритания стартира проучване за оценка на генерираните имунни отговори, ако дозите на ваксините COVID-19 от Pfizer и AstraZeneca се комбинират последователно, предаде Ройтерс. Британските изследователи зад процеса заявиха, че данните за ваксинирането на хората с двата различни типа ваксини срещу коронавирус могат да помогнат да се разбере дали различните видове ваксини могат да бъдат използвани с по-голяма гъвкавост по света. Очаква се първоначалните данни за имунните отговори да бъдат получени около юни.

 • Министър Ангелов: Европа е в патова ситуация

  Доволни сме от постигнатите резултати до момента – те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента. Но не ни дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър Костадин Ангелов.

 • МЗ спря парите за първа линия (обновена)

  Министерството на здравеопазването спря изплащането на 1000 лева на медицинския и немедицинския персонал на болниците. Решението влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2021 година. На болниците е указано също да върнат получените, но неизплатени до момента на персонала суми.
  В писмото се казва, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК.

 • Започна имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“

  Тази сутрин в страната започна третата фаза на имунизацията срещу Covid-19. Ваксини на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ще се поставят на медици, представителите на силовите министерства и структури от националната сигурност. Това стана възможно, след като първите дози от ваксината пристигнаха в България късно вчера.

 • Всички получени до момента количества от ваксината на AstraZeneca ще бъдат приложени като първа доза

  Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca да се използват за поставяне на първа доза. Това реши днес, 8 февруари, на редовното си заседание Съветът на Националния ваксинационен щаб, съобщават от пресцентъра на МЗ.

 • 1115 са новите случаи на Ковид

  Рязко увеличаване на новите случаи: 1115 са новодиагностицираните за последното денонощие, при направени 11 637 теста. 570 от новите случаи са установени с PCR, а 545 – с бързи антигенни тестове. От общия брой тестове пък 4574 са PCR, а 7063 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система за последното денонощие.