Онкология

 • Протоколите за химиотерапия няма да се преиздават

  След постъпило становище от Националната здравноосигурителна каса, министерство на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане промени, които касаят протоколите, издавани от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология.

 • Изследване оценява ефектът на физическите упражнения върху развитието на раковите клетки

  Ново изследване, представено на Годишната конференция на британското дружество по физиология през 2021, показва, че молекули, освободени в кръвта по време на тренировка (като малки протеини), могат да действат директно върху раковите клетки на червата, за да забавят растежа им.

  Предишни изследвания показват, че редовната физическа активност намалява риска от развитие на рак на червата. Смята се, че това се случва главно, защото физическата активност може да помогне на хората да поддържат здравословно телесно тегло.

  Това ново изследване показва, че физическата активност може да намали риска от рак на червата, дори ако тя не води до намаляване на теглото.

  Това са предварителни констатации, но по-доброто разбиране на механизмите, свързващи физическата активност и риска от рак, ще помогне за разработването на най-ефективните програми от упражнения за предотвратяване на развитието на рак.

  Това също може да помогне за разработването на лекарства, които могат да имитират някои от ползите от упражненията.

  Освен това, това изследване в крайна сметка може да доведе до въвеждане на упражненията като част от стандартните грижи за хора с рак на червата и като част от скрининговите програми, което може да намали броя на хората, които развиват рак.

 • Антибиотиците може да са новото оръжие за борба с меланома

  Някои антибиотици се оказват ефективни срещу форма на рак на кожата, известна като меланом. Изследователи от KU Leuven, Белгия, изследваха ефекта на тези антибиотици върху тумори при мишки. Техните открития са публикувани в Journal of Experimental Medicine.

 • Пробив в ранната диагностика на мозъчните тумори

  Ранната диагностика на мозъчните тумори бележи още една успешна стъпка напред чрез представяне на иновативна технология за извършване на тестове на фирма Dxcover и универстета Strathclyde. Представента технология Dxcover течна биопсия, е ефективна дори в по -ранните стадии на рака и чрез използване на много малка част от тумора за диагностика.

 • Липсата на кислород е отговорна за метастазирането на туморните клетки

  Cancer Cell TumorМетастазите се образуват от ракови клетки, които се откъсват от първичния тумор. Сега изследователска група от университета в Базел определи липсата на кислород като причина за този процес. Резултатите разкриват важна връзка между снабдяването с кислород в туморите и образуването на метастази. Това изследване може да отвори нови стратегии за лечение на рак.

 • Проф. Асен Дудов: Онкоболните пациенти могат да се ваксинират

  Пандемията сковава лечението на онкоболните пациенти. При тях спирането на лечението дори за месец има неблагоприятни ефекти след това. Това обясни пред БНР проф. д-р Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология към "Acibadem Сити клиник УМБАЛ Младост" и председател на Българското онкологично научно дружество.

 • Приложение на Авастин при малигнен меланом

  Авастин (бевацизумаб) с Карбоплатин плюс Паклитаксел подобрява общата преживяемост (OS) и преживяемостта без прогресия (PFS) в сравнение с карбоплатин и паклитаксел самостоятелно при пациенти с метастатичен мукозен меланом, според данни от проучване от фаза 2, публикувано в Journal of Clinical Oncology .

  „Мукозният меланом е силно васкуларизиран тумор с изключително лоша прогноза“, пишат авторите на изследването. „Протоколът (Авастин с Паклитаксел и Карбоплатин) може да бъде алтернатива за лечение на напреднал мукозен меланом при болни с противопоказания или неуспех на имунотерапията.“

 • Прилагане на Апатиниб при някои форми на белодробен рак

  Актуализираните данни от проспективно проучване от фаза 2, представени на Световната конференция за рак на белия дроб през 2020 г., показват, че апатиниб може да бъде безопасна и ефективна нова възможност за лечение на пациенти с напреднал, предварително лекуван дребноклетъчен рак на белия дроб.

  Дребноклетъчният рак на белия дроб е агресивно злокачествено заболяване, което представлява около 15% от всички видове рак на белия дроб, отбелязват авторите в резюме на техните данни.

 • Безопасни ли са ваксините за болни с рак?

  Този въпрос е в съзнанието на изследователите и онколозите много преди началото на въвеждането на ваксините Pfizer и Moderna. Въпреки че има консенсус, че ваксините са безопасни за повечето пациенти с рак, според Американското онкологично общество все още няма достатъчно данни за тяхната ефективност.
  Американското онкологично общество препоръчва раково болните да говорят с лекарите си, преди да получат какъвто и да е вид ваксина, тъй като всеки пациенти и начинът му на лечение са различни.

 • Откирити сa нови потенциални възможности за създаване на иновативни терапии за лечение на невробластом при децата

  Най-голямото проучване на невробластом при децата, отговаря на важни въпроси относно прозихода на заболяването. Изследователите от Института Wellcome Sanger,от болница Great Ormond Street (GOSH) и Центъра за детска онкология Princess Máxima са установили, че всички невробластоми произхождат от един вид ембрионални клетки, наречени симпатобласти.

 • Учени от Йейл разработват инжекционна терапия за рак на кожата

  Изследователите от Йейл разработват лечение на рак на кожата, което включва инжектиране на наночастици в тумора, убивайки раковите клетки с двустранен подход, като потенциална алтернатива на операцията.
  За много пациенти лечението на рак на кожата е много по-ангажиращо, отколкото би било, ако имаше начин за ефективно лечение с проста процедура като инжекция.

 • Препоръки на Експертния съвет по "Клинична имунология" относно ваксиниране срещу COVID-19

  Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Клинична имунология“ относно ваксиниране срещу COVID-19:

  "От имунологична гледна точка лицата с автоимунни, онкологични, имунодефицитни и други придружаващи заболявания МОГАТ ДА СЕ ИМУНИЗИРАТ при условие, че:
  1. имат компетентна имунна система с възможност за иницииране на очакваната имунна реакция срещу ваксиналния продукт;

 • Препоръки за ваксиниране при пациенти с мултиплен миелом и болести на плазматичните клетки

  Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Хематология“ относно ваксиниране срещу COVID-19 при пациенти с мултиплен миелом и болести на плазматичната редица

  На базата на натрупаните национални и световни данни, ваксиниране срещу COVID19 следва да се предлага с предимство на:
  • хора с повишен риск от инфекция с COVID-19
  • хора с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 инфекция
  • хора с повишен риск от летален изход от COVID-19 инфекция

 • Препоръки на Експертния съвет по „Медицинска онкология“ относно ваксиниране срещу COVID-19

  Пандемията от COVID-19 беше обявена през м. март 2020 г. Още тогава, на базата на данни от първото огнище на болестта в Китай, стана ясно, че пациентите с онкологични заболявания попадат в групата с по-висок рискотпотежко протичане и смърт от COVID-19.

 • Антибиотик, показва обещаващи резултати при лечението на една от агресивните разновидности на рака на кръвта

  Един от съществуващите видове рак на кръвта може да стане по-чувствителен към химиотерапията ако се използва антибиотик, който понастоящем се използва за лечение на диария, според ново изследване, публикувано на 24.02.2021 г. в Science Translational Medicine.
  Финансирано от Cancer Research UK и Blood Cancer UK, изследването се стреми да се справи с определен тип остра миелоидна левкемия , която съдържа генетична промяна, известна като MLL, чрез изследване на произхода на болестта.

 • Европейският регулатор одобри нови биоподобни лекарства за онкологичната практика

   Няколко лекарствени продукта са получили разрешение за приложение в онкологичната практика.

  CHMP препоръчва да се издаде условно разрешение за употреба на Jemperli (достарлимаб) за лечение на някои видове рецидивиращ или напреднал рак на ендометриума.

 • МС прие Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 г.

  Правителството прие Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 г., съобщават от пресслужбата на Кабинета. Основните дейности на Националната програма са насочени към продължаване на широката информационна кампания за значимостта на рак на маточната шийка и възможностите

 • Колагенът играе защитна роля по време на развитието на рака на панкреаса

  Противно на дългогодишните вярвания, колаген тип I, произведен от свързани с рака фибробласти, не подпомага развитието на рак, а вместо това играе защитна роля в контрола на прогресията на рака на панкреаса, съобщава ново проучване от учени от Департамента за изследване на рака към университета на щата Тексас. Това ново разбиране подкрепя нови терапевтични подходи, които подпомагат производството на колаген, вместо да го потискат.

 • Безплатни консултации на пациенти с доброкачествени и злокачествени образувания на млечните жлези в УМБАЛ „Софиямед“

  Клиниката по хирургия на УМБАЛ "Софиямед" стартира безплатна кампания за консултиране на пациенти с доброкачествени и злокачествени образувания на млечните жлези от хирург. Инициативата е по повод международния ден на жената-8 март и нарастналото търсене на консултации от страна на пациентки, диагностицирани с доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза, съобщиха от болницата.

 • Всеки ден поне една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка

  Всеки ден поне една жена в България губи битката с рака на маточната шийка. Това стана ясно по време на уебинар посветен на темата. По данни от Националния статистически институт в България средно 43 жени на ден се диагностицират с рак на маточната шийка - информира БНР

Страница 1 от 6