МЕДИЦИНА

Липсата на кислород е отговорна за метастазирането на туморните клетки

Cancer Cell TumorМетастазите се образуват от ракови клетки, които се откъсват от първичния тумор. Сега изследователска група от университета в Базел определи липсата на кислород като причина за този процес. Резултатите разкриват важна връзка между снабдяването с кислород в туморите и образуването на метастази. Това изследване може да отвори нови стратегии за лечение на рак.

Шансовете за възстановяване значително се влошават, когато туморът метастазира. Предишни изследвания показват, че метастазите се образуват от клъстери от ракови клетки, които се отделят от първичния тумор и мигрират към нова тъкан чрез кръвния поток. Досега обаче се знаеше малко за това, защо тези групи от циркулиращи туморни клетки (CTCs) напускат тумора.

Липсата на кислород води до повече метастази

Изследователската група на професор Никола Ацето от Катедрата по биомедицина в Университета в Базел сега доказа, че липсата на кислород е отговорна за отделянето на CTC клъстерите от тумора. Това е важна отправна точка за разработването на нови лечения за рак.

Изследван рак на гърдата при мишки По време на изследванията изследователите анализират доставката на кислород вътре в тези тумори, които са еквивалентни на човешката ракова тъкан, отделянето на CTC и техните молекулярни и клетъчни биологични свойства.

Оказа се, че различните области на тумора са снабдени с различни нива на кислород : ракови клетки с липса на кислород са открити навсякъде, където туморът има сравнително по-малко кръвоносни съдове - в сърцевината на тумора, както и в ясно дефинирани периферни области. След това изследователският екип изследва CTC клъстерите, които са се отделили от тези тумори, и установява, че те също страдат от липса на кислород. Това доведе до заключението, че клетките напускат тумора, ако не получават достатъчно кислород. "Сякаш твърде много хора са натъпкани в малко пространство и някои излизат  навън, за да намерят малко свеж въздух", казва Ацето.

Допълнителни експерименти показват, че тези CTC клъстери, при които има липса на кислород са особено опасни: в сравнение с клъстери с нормално съдържание на кислород, те образуват метастази по-бързо и съкращават времето за оцеляване на мишките. "Ако туморът няма достатъчно кислород, тези CTC клъстери, които имат особено висок потенциал да развият метастази, ще се откъснат", казва Ацето.

Стимулиране на образуването на кръвоносни съдове като лечебен подход

Това разбиране накарало изследователите да разгледат по-отблизо ефекта от така нареченото проангиогенно лечение: те стимулират образуването на кръвоносни съдове, като по този начин повишиха доставката на кислород към туморните клетки . Както се очаква, броят на отделящите се CTC клъстери спадна, мишките образуваха по-малко метастази и те живееха по-дълго - но в същото време първичният тумор се увеличи значително.

„Това е провокативен резултат“, казва Ацето. "Ако дадем на тумора достатъчно кислород, раковите клетки нямат причина да напускат тумора и да метастазират. От друга страна, това ускорява растежа на първичния тумор ."

Следващото предизвикателство е да се пренесат тези открития в клинична среда, където характеристиките на туморите варират при всеки пациент: „Но ние предполагаме, че веществата, които подобряват снабдяването с кислород в тумора, могат да инхибират образуването на метастази при рак на гърдата , самостоятелно или в комбинация с други агенти. "

Източник: medicalexpress.com


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии