МЕДИЦИНА

Учени от Йейл разработват инжекционна терапия за рак на кожата

Учени от Йейл разработват инжекционна терапия за рак на кожата

Изследователите от Йейл разработват лечение на рак на кожата, което включва инжектиране на наночастици в тумора, убивайки раковите клетки с двустранен подход, като потенциална алтернатива на операцията.
За много пациенти лечението на рак на кожата е много по-ангажиращо, отколкото би било, ако имаше начин за ефективно лечение с проста процедура като инжекция.

‚Това винаги е било свещен граал в дерматологията - да се намери по-опростен начин за лечение на рак на кожата като базалноклетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином." казва професор д-р Майкъл Жирарди от медицинския университета в Йейл и старши автор по изследването.
За лечение на туморите се инжектират наночастици на полимерна основа, носещи химиотерапевтичен агент. Ключът към успеха на лечението е, че наночастиците се свързват с туморите и остават прикрепени достатъчно дълго, за да убият значителен брой ракови клетки.

{module title="Подобни статии"}
„Когато инжектирате наночастици в тумор, се оказва, че те се задържат много добре в този тумор“, казва съавторът Марк Салцман от Goizueta Foundation, професор по биомедицина, инженер по химия и екология.
След като вече са инжектирани в тумора наночастиците се свързват с него и постепенно освобождават съединенията, които са необходими за унищожаване на тумора.
Също важно за терапията е, че лечението може да се комбинира със средство, стимулиращо имунната система.
Тази терапия не просто унищожава раковите клетки, но и стимулира имунната система да ги изхвърли, а така също и да реагира срещу тези туморни клетки, които не са били унищожени.
Това е двустранна атака срещу рака.
В много случаи премахването на тумори с инжекция може да елиминира необходимостта от операция, казват изследователите. Тогава може също да помогне за избягване на потенциални инфекции на раните от операцията и други усложнения. Освен това, някои пациенти с други медицински състояния не могат да бъдат оперирани.
С инжекционната терапия могат да бъдат третирани няколко тумора само с едно посещение в лекарския кабинет.
Лабораторията на Saltzman, специализирана в областта на наночастиците, работи за оптимизиране на способността на частиците да носят медикаменти, за да доставят възможно най-голямо количество от химиотерапевтичния агент в една доза.
Конвенционалната химиотерапия засяга цялото тяло и може да има тежки странични ефекти, така че токсичността на лекарствата е по-ограничена в този случай.
И двамата членове на Йейлския център за рак, Жирарди и Салцман работят със стартиращата компания Stradefy Biosciences Inc., която планира да подобри предклиничното развитие на технологията и след това да проведе клинични изпитвания.

Източник: news-medical.net

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии