Клинични пътеки

 • Клиничните пътеки

  Най-общо клиничната пътека представлява инструмент за отчитане и заплащане на дейността на лечебните заведения за болнична помощ. Клиничните пътеки се определят с Националния рамков договор. Всяка една клиничната пътека обикновено включва няколко диагнози, които се диагностицират и лекуват по сходен начин.

  В алгоритъма са включени видовете диагностични процедури и терапевтични методи, като са определени изисквания за минимален брой, проведени при лечението на пациента.

 • Над 385 млн. лв. изплатила НЗОК за работа на първа линия срещу COVID

  385 527 000 лв. е сумата, изплатена от НЗОК от началото на пандемията през месец март 2020 г. до месец януари 2021 г., по методиката за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Това информират от здравния фонд, който днес отбелязва и 22 години от създаването си.

 • Министър Кацаров: Най-ниските цени на клинични пътеки ще бъдат увеличени

  Разширяване обхвата на ваксинацията в страната, състоянието на общинските болници и начините, по които могат да бъдат подпомогнати в условията на COVID-19 обсъдиха на среща днес, 31 май, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на Националното сдружение на общините в Република България.

 • Започват преговори за анекс към НРД 2020-2022

  Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз започват преговори за анекс към Националния рамков договор 2020-2022. Това стана ясно по време на среща, която се проведе днес, 1 юни, между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Те постигнаха съгласие за намиране на решения на основните проблеми на здравното осигуряване.

 • 14 незаконни трансплантации в болница "Лозенец". Освободено е ръководството.

  Здравният министър Стойчо Кацаров освобождава Съвета на директорите на Университетската болница "Лозенец", известна като бившата правителствена болница.

  На пресконференция министърът съобщи, че от 2019 г. - до април 2021 г. в нея са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са млади хора от Украйна и Молдова.

 • НЗОК с подробности за проверката в болница "Лозенец"

  На сайта на НЗОК е публикувана информация относно контролната дейност в болница "Лозец" по повод подаден сигнал . От информацията става ясно, че писмото, с което лечебното заведение само уведомя за "грешката" , както и възстановяването на сумата от нея, са от деня, в който започва проверката. От касата уведомяват, че са констатирани нарушения и е съставен протокол за неправомерно получени суми. Анкетирани са и пациенти, които потвърждават, че не лекувани по клинична пътека №20.1. 

 • Министър Кацаров назначи нов състав на Съвета на директорите на МБАЛ „Лозенец“

  Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в качеството си на принципал на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД, освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав на съвета до провеждането на конкурс: доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

 • Д-р Петров: Имаме данни за фалшиви хоспитализации в „Пирогов“

  „Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблемни болници“. Това заяви пред НОВА зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

 • 68 проверки на болници е извършила НЗОК за пет месеца

  За първите пет месеца от началото на годината НЗОК е извършила 68 проверки, а Районните здравни каси – 1488. Това съобщиха от Здравната каса във връзка с "множество публикации в обществените медии, ангажирани с осъществяваната контролна дейност на НЗОК спрямо лечебните заведения за болнична медицинска помощ".

 • Доц. Ангел Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен

  Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен. Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен, ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно. Това коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 • Вече цяло десетилетие, недоносени бебета обикалят България за да се лекуват

  Вече почти 10 години, пред здравната система система стои недопустим проблем, касаещ лечението на някои деца и недоносени бебета . У нас не съществува клинична пътека за Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) под пълна анестезия. Не съществува и диагностична процедура за бебета родени преждевременно, с очно заболяване. Оказва се, че бебета в кувьоз, трябва да пропътуват стотици километри, за да бъдат лекувани, а деца с онкологични заболяване на очите да отидат в чужбина за да им направят ЯМР.

 • Министърът на здравеопазването стартира промяна на здравния модел

  Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предлага БЛС и НЗОК да започнат незабавно проговори за промяна в Националния рамков договор 2020-2022. Това се налага, защото има приети правила, които не дават добри резултати и защото здравната система трябва да се подготви за работа след COVID-19.  здравеопазването Mинистър Кацаров настоява НЗОК и БЛС да премахнат лимитите, тъй като те водят до ограничаване на правото на избор на пациентите и увеличаване на доплащането. Лимитите са наказание за добре работещите лечебни заведения и награда за тези, в които пациентите не искат да се лекуват, според министър Кацаров. В поредица решения ВКС потвърди правото на лечебните заведения да получат заплащане за действително извършените от тях дейности. - съобщи на брифинг днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, след проведена среща с БЛС и НЗОК.  

 • Д-р Н. Болтаджиев: Промяната в медицинските стандарти ще сложи край на лобистките практики, които обслужваха определени интереси

  За готвените промени в медицинските стандарти и нуждата от реформи в системата, за лобистките практики и административния натиск, които доведоха много до тежко финансово състояние, разговаряме с д-р Николай Болтаджиев – Председател на Център за защита на правата в здравеопазването и бивш председател на Националното сдружение на частните болници в България.

 • Доц. Атанасов: НЗОК манипулира и стресира пациентите при проверката

  Пациентите, които са повторно хоспитализирани с цироза в „Пирогов“ , не са били с цироза, а с чернодробна болест, която води до цироза – това заяви в интервю пред БТВ завеждащият Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов.

 • СГС спря вписването на новото ръководство на „Александровска“

  Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на „Александровска“ болница до приключване на делото, заведено от старото ръководство срещу освобождаването му. Това гласи определението на СГС от днес по повод молба на проф. Буланов за спиране на регистърното производство по заявлението за заличаване на членовете на Съвета на директорите на болницата и вписване на нов състав.

 • Болница „Лозенец“ е с ново ръководство

  Hoвoтo pъĸoвoдcтвo нa бoлницa „Лoзeнeц“, ĸoeтo бeшe пpeдлoжeнo oт cлyжeбният миниcтъp нa здpaвeoпaзвaнeтo Cтoйчo Kaцapoв, вeчe oфициaлнo e впиcaнo в Tъpгoвcĸия peгиcтъp c днeшнa дaтa. Taĸa нaчeлo нa бoлницaтa зacтaвa дoц. д-p Paдocвeт Гopнeв, a в Упpaвитeлния cъвeт влизaт aдв. Ивиян Cимeoнoв и Opлин Heдeв, ĸoитo щe yпpaвлявaт бившaтa пpaвитeлcтвeнa бoлницa дo пpoвeждaнeтo нa ĸoнĸypc зa нoви члeнoвe.

 • Над 1 млн. лв. неоснователно получени суми трябва да възстанови „Пирогов“ на НЗОК

  В периода от 28.05.2021 г. до 10.07.2021 г. НЗОК извърши проверка на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов”, за изпълнение на договора за оказване на болнична медицинска помощ в съответствие с Националния рамков договор (НРД) за медицински дейности за 2020-2022 г.- съобщават от НЗОК

 • Лекарският съюз се обяви против на опитите за "административен тормоз" от страна на НЗОК над лечебни заведения

  Българският лекарски съюз се обяви против исканията на НЗОК болници да възстановят неоснователно получени суми. Лекарският съюз нарича проверките, извършвани от Здравната каса „тенденциозни“, а действията й – „административен произвол“.

  Позицията идва на фона на резултатите от проверката на УМБАЛСП „ПИРОГОВ", които   НЗОК публикува вчера.  От информацията на Касата става ясно, че е проверена медицинската документация на 802 пациенти, установени са редица нарушения, в това число и отчетена, но неизвършена дейност. В резултат на което лечебното заведение трябва да възстанови на НЗОК над 1млн. лв неоснователно получени суми.

  Ето пълния текст на позицията на съсловната организация:

  БЛС се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата тежка и трудна година и половина. В централата на съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.

  През периода на пандемия българските лекари бяха изправени пред огромни предизвикателства и положиха огромни усилия, грижейки се за своите пациенти в условия на напрежение и неизвестност, рискувайки собствения си живот. Те бяха многократно уверявани, че може и трябва да работят спокойно, че финансирането им е гарантирано.

  БЛС припомня, че с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Нещо повече: в нито един нормативен документ не беше разписан механизъм, който дори да разглежда възможността за възстановяване на тези средства.

  На този фон, юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване. Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с COVID-19.

  Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо.

  БЛС пита: Това ли е наградата за неимоверните усилия на българските медици в условията на неизвестност и световна пандемия? Това ли е подготовката за есента, която, за съжаление, едва ли ще бъде по-лека от изминалата?

  Нека не забравяме, че през очакваните тежки месеци всички ние отново ще разчитаме на същите тези медици и лечебни заведения, на които разчитахме през изминалата година и половина! А те ще продължат да следват своето призвание и няма да отстъпят от дълга си!

  УС на БЛС

 • Проф. Салчев: Резултатите от проверката на "Пирогов" са изпратени на прокуратурата

  "Силни думи от страна на БЛС, които може би в предизборна обтановка желаят да се харесат на всичи. Овен това правилата и начина на проверки са разписани от този управиителен съвет на БЛС, преди аз да стана Управител на на НЗОК, с която те са сключили договор". - заяви пред БНРпроф. Салчев Управител на НЗОК по повод позцията на БЛС относно проверките в лечебните заведеня от страна на Касата, в която ги определи като административен тормоз. 

 • Кой е проф. Поромански, който оглавява " Пирогов"

  От днес за нов директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е назначен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно- септична хирургия на болницата. До промяната се стигна след като НЗОК извърши проверка на лечебното заведение, която установи нарушения за над 1млн.лв.

Страница 1 от 3