ПОЛИТИКА

14 незаконни трансплантации в болница "Лозенец". Освободено е ръководството.

14 незаконни трансплантации в болница "Лозенец". Освободено е ръководството.

Здравният министър Стойчо Кацаров освобождава Съвета на директорите на Университетската болница "Лозенец", известна като бившата правителствена болница.

На пресконференция министърът съобщи, че от 2019 г. - до април 2021 г. в нея са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са млади хора от Украйна и Молдова.

А рецепиентите били техни "чичовци" и "лели" от Израел, Япония, Германия, Оман, тоест не е имало роднинска връзка, както изисква законът. От думите му стана ясно, че документите им са били фалшиви.
Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности. Данни за това са били подадени още към предишното ръководство на министерството, но не са поледвали никакви действия. - каза д-р  Кацаров.

През април в болницата е извършена трансплантация от трупен донор на черен дроб, но не на първия оценен по медицински критерии, а на четвъртия - след обаждане.

Трансплантираният е заемал много висок пост в държавната администрация. Кацаров обаче не посочи името му, а кой се е обадил, за да стане разместването, според него знае предшественикът му Костадин Ангелов.

{module title="Подобни статии"}

Кацаров посочи болницата и като пример за източване на Здравната каса чрез пациенти, които не са лежали там.

"Лозенец" е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв. През цялата година в нея от 10 легла 8 са били свободни. 

Проверка на здравната каса в болница "Лозенец" е установила, че само през ноември миналата година е отчетено лечението на 60 пациенти, които изобщо не са били в болницата. Ръководството обяснява това с техническа грешка, но Кацаров не приема аргументите им.

Сезирана е прокуратурата, тъй като е имало подправени подписи на пациенти.

Кацаров каза, че и други болници ще бъдат проверени за такива злоупотреби

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии