МЕДИЦИНА

Д-р Лисички:При възрастовата група между 12 и 15 години ваксината на Pfizer предпазва 100%.

Д-р Лисички:При възрастовата група между 12 и 15 години ваксината на Pfizer предпазва 100%.

Таргетните групи, които трябва да покрием в детското население, са децата с хронични заболявания. Това мнение изрази пред БНТ педиатърът д-р Калин Лисички. Той даде за пример децата с хронични белодробни заболявания, с бронхиална астма, както и с хронични неврологични заболявания.

По-голямо внимание трябва да се обръща при случаи на имунодефицитни заболявания, независимо дали те са придобити или вродени.

Той посочи, че в световен мащаб детското население е 30%, а в България 17%, като възрастовата група от 12 до 15 години е само 3,6% от общото население на България.

В този смисъл специалистът посочи, че от гледна точка на постигането на колективен имунитет техният брой е незначителен, но акцентира на ползите от ваксинацията за самите деца, особено по отношение на отпадането на карантината.

Специалистът коментира негативните ефекти върху психиката на децата от принудителната изолация по време на пандемията, като заяви, че 80% от децата в Германия споделят за психични проблеми, а близо 100 000 ученици няма да вземат матурите си заради проблеми с обучението по време на изолацията. „Отделно са и физическите проблеми заради намалената натовареност и активност“, изтъкна той, като добави, че от тази гледна точка децата трябва да се ваксинират, защото така ще отпадне нуждата от карантина.

{module title="Подобни статии"}

„След британския вирус децата се заразяват толкова често, колкото и възрастните. Действително по-рядко боледуват, хоспитализираните деца са между 1 и 2%“, заяви още той. Специалистът посочи, че COVID дава усложнения и при децата, като даде за пример т. нар. мултисистемен възпалителен синдром, при който част от случаите завършват фатално. Сериозни усложнения, които д-р Лисички определи като феномени, са и постковидните автоимунни заболявания при децата, както и т. нар. дълъг COVID, от който децата не са пощадени.

Д-р Лисички изтъкна още, че във възрастовата група между 12 и 15 години ваксината на Pfizer предпазва 100%. Той обаче се спря на кратката характеристика на продукта, в която по думите му има противоречия и е нужна повече яснота. Като пример за това той посочи записаното в нея, че деца с леки инфекции и невисока температура могат да се ваксинират. „Лично аз не познавам майка и лекар, който би ваксинирал дете с температура“, каза той.

По думите му до момента проучванията показват, че клетъчният имунитет след преболедуване до момента е достатъчно ефективен. Той обаче посочи, че няма единно мнение сред специалистите дали имунитетът след преболедуване ще е до живот.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии