МЕДИЦИНА

“Джонсън и Джонсън” ще заплати 230 млн. долара за разрешаване на искове

“Джонсън и Джонсън” ще заплати 230 млн. долара за разрешаване на искове

Фармацевтичната компания “Джонсън и Джонсън” и главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс постигнаха споразумение компанията да заплати 230 милиона долара за разрешаване на искове, както и да приключи с продажбата на всички опиоидни продукти в цялата страна.

Тази сума е предназначена за изплащане по ускорен график и за финансиране на пострадали от лечение и намаляване на този вид медикаменти. През 2019 година в Ню Йорк са констатирани близо 3000 смъртни случая вследствие използуването на този вид болкоуспокояващи.

{module title="Подобни статии"}

Споразумението идва преди началото на най-голямото съдебно дело, което започва тази седмица срещу фармацевтични компании, аптеки и разпространители на болкоуспокояващи, които са на базата на опиатите и често пъти водят до пристрастяване, а нерядко и до фатален край.

За разлика от други подобни дела това, което започва, ще бъде решено от съдебни заседатели. То представлява първият тест на твърдението, че продажбата и разпространението на този вид лекарства подхранва широко пристрастяване, злоупотреба и смърт.

Сега “Джонсън и Джонсън” се ангажират не само да заплатят 230 милиона долара, но и да напуснат опиоидния бизнес в Ню Йорк и в цялата страна.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии