МЕДИЦИНА

ЕМА не препоръчва употребата на  ивермектин при COVID-19

ЕМА не препоръчва употребата на ивермектин при COVID-19

Европейската агенция по лекарствата не препоръчва да се използва препаратът ивермектин за превенция и лечение на COVID-19. Това съобщи регулатора, след преглед на последните данни за лекарството. В момента лекарствата с ивермектин не са разрешени за упортеба при COVID-19 в ЕС, няма и подадени документи за разрешение за употреба, уточняват от ЕМА. Медикаментът е одобрен за употреба само за някои паразитози, както и за някои кожни заболявания като розацея също и във ветеринарната медицина.


От агенцията са оценили и последните налични данни за лечението на COVID-19 с ивермектин – лабораторни проучвания, клинични изпитвания и мета-анализи. При лабораторни тестове е установено, че ивермектин може да блокира разпространението на SARS-CoV-2 вируса, но при
много по-високи дози от за момента разрешените.
Резултатите от кличини проучвания са различни, като някои не показват никакви ползи от препарата, а други – потенциални такива.

{module title="Подобни статии"}
Повечето разработки са малки и ограничени, затова ЕМА заключава, че наличните към момента данни не са достатъчни, за да се подкрепи употребата на ивермектин освен за клинични изпитвания.
Макар че препаратът се понася добре в дозите, разрешени за настоящото му приложение, страничните ефекти биха могли да нарастнат при много по-високи дози, които може да се нужни, за да се постигне концентрация на ивермектин в белите дробове, която да е
ефективна срещу вируса на COVID-19. В тази случай не може да се изключи и токсичност на лекарството, отбелязват от ЕМА. Необходими са по-нататъшни допълнителни проучвания за допълнителни изводи дали препаратът е ефективен и безопасен, допълват от ЕМА.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии