МЕДИЦИНА

ЕМА одобри ваксината на Janssen / Johnson&Johnson

ЕМА одобри ваксината на Janssen / Johnson&Johnson

Държавите от ЕС ще могат да започнат прилагането на четвърта ваксина срещу Covid-19, след като Европейската агенция по лекарствата препоръча условно да се разреши използването на препарата на Janssen / Johnson&Johnson. Това е първата ваксина, която обещава достатъчно висока ефикасност само с една доза.
ЕМА се позовава на изследванията на Janssen, които показва ефикасност при предотвратяване на Covid-19 сред лица над 18-годишна възраст.

{module title="Подобни статии"}

Нивото на защитата, която препаратът осигурява, се оценява на 66%, макар че варира по региони - 72% в САЩ, 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка, където бе открит нов вариант на коронавируса. Компанията-производител твърди, че имунизацията осигурява 100% защита срещу хоспитализиране или смърт при евентуална инфекция със SARS-Cov2.

{module title="Подобни статии"}

Няма данни за тежки странични ефекти след ваксиниране, а най-често отчитаните реакции са главоболие, умора, болки в мускулите или треска.

Наблюдението на безопасността и ефикасността на ваксината ще продължи. Очаква се Европейската комисия да издаде разрешение за дистрибуцията на дозите в 27-те държави. България разчита на поръчка през кралство Швеция, след като правителството първоначално отказа да се включи в общата процедура на европейско ниво.След уведомление от ЕК, че сме единствената страна, която се отказва, правителството размисли. Очаква се България да закупи 2млн. дози от ваксината.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии