МЕДИЦИНА

FDA разреши за спешна употреба комбинация от моноклонални антитела на Eli Lilly срещу Ковид

FDA разреши за спешна употреба комбинация от моноклонални антитела на Eli Lilly срещу Ковид

Комбинираната терапия с моноклонални антитела на американската фармакомпания Eli Lilly за лечение на COVID-19 е получила разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата FDA, предадоха световните информационни агенции.

По данни от клинично проучване, комбинираната терапия от две антитела - бамланивимаб и етезевимаб, е помогнала за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при пациенти с COVID-19 със 70%.

От компанията уверяват, че терапията ще бъде налична веднага.

„В момента има готови 100 000 дози, а през първото тримесечие ще бъдат на разположение допълнителни 150 000 дози“, се казва в изявление на Eli Lilly.

{module Подобни статии}

Компанията съобщава, че в сътрудничество с Amgen планира да произведе до 1 милион дози от комбинацията етезевимаб/ бамланивимаб до средата на 2021 година. Терапията е разрешена за лечение на лек до умерен COVID-19 при пациенти на 12 и повече години, които са изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19 и/или хоспитализация.

В становището си обаче FDA посочва, че бамланивимаб и етезевимаб не са разрешени за пациенти, хоспитализирани поради COVID-19, или които се нуждаят от кислородна терапия поради COVID-19.

В момента комбинацията се разглежда и от Европейската агенция по лекарствата.

{module Subscribe}{module Анкета}

Подобни статии