МЕДИЦИНА

Moderna започва тестване на нова ваксина срещу Covid

Moderna започва тестване на нова ваксина срещу Covid

Фармацевтичната компания Moderna обяви, че е ваксинирала първия участник в начално проучване на нов кандидат за ваксина срещу COVID-19, който потенциално може да се съхранява и транспортира в хладилници, вместо във фризери, предаде Ройтерс. Компанията изрази мнение,че това може да улесни разпространението на новата ваксина, особено в развиващите се страни, където проблеми във веригата за доставки могат да попречат на ваксинацията.

Проучването е в ранен етап и има за цел да оцени безопасността и имуногенността на ваксината, която е от следващо поколение и е обозначена като mRNA-1283. Тя ще бъде приложена в три дозови режима и с нея ще бъдат ваксинирани здрави възрастни - или като единична доза, или в две дози с интервал от 28 дни между тях, посочват от компанията.

{module title="Подобни статии"}

Moderna също така предвижда да оцени в бъдещи проучвания mRNA-1283 като потенциална бустерна ваксина.

Миналата седмица компанията е започнала да ваксинира първите участници в проучване, което ще оценява бустерни COVID ваксини, насочени срещу варианта B.1.351, известен като южноафрикански вариант. Кандидатите за бустерни ваксини, обозначени като mRNA-1273.351, ще бъдат тествани в две насоки – като специфични за южноафриканския вариант и като многовалентни, уточняват от Moderna.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии