МЕДИЦИНА

БЛС предлага вдигане на цените на медицинската помощ

БЛС предлага вдигане на цените на медицинската помощ

Българският лекарски съюз е изпратил мотивирано предложение до надзорния съвет на НЗОК за повишаване на цените на медицинската помощ у нас през настоящата година. Предложението съдържа конкретни увеличения на цените за повечето медицински дейности между 10 и 100%.
При цените на Клиничните пътеки се предлага средно увеличение на цените на пътеките с 25%, като за педиатричните, пулмологичните, и неврологичните пътеки достига до 50%. Предлага се съществено увеличение на цените на процедурите за интензивно лечение и на амбулаторните процедури.

Тъй като бюджетът за 2022 година предвижда минимално увеличени на средствата за болнична помощ, за да не се надвиши общата сума на разходите, от БЛС предлагат намаление на броя на хоспитализациите за годината от 2.2 милиона на 1.8 милиона. Това обосновано с намаления брой на хоспиталзации през последната година и с увеличаването на средствата за извънболнична медицинска помощ.


{module title="Подобни статии"}


Предлага се амбулаторните прегледи да се увеличат между 20% и 30%, като цената на първичните прегледи да стане 35 лева, а на профилактичните 18 лева. Капитацията на личните лекари(парите, които получават всеки месец за записан в листите пациент) ще стане между 1.75 до 2.90 лева, в зависимост от възрастта.
От БЛС предлагат цените на лабораторните дейности да останат на сегашните нива, като се увеличи значимо броя на извършваните изследвания.
От съсловната организация мотивират искането за увеличение на заплащането с мотива „извънболничната помощ привлекателна за кариерно развитие. По данни на Български лекарски съюз в момента 63% от лекарите са над 50-годишна възраст, а средната средната възраст на медиците у нас 53 години. При общопрактикуващите лекари данните са още по-тревожни: над 88% от тях са над 50-годишна възраст, а средната възраст при тях е 58 години. Достигнали пенсионна възраст пък са близо 30% от всички общопрактикуващи лекари.“
Преговорите за анекс се очаква да започнат веднага след приемането на закона за бюджета на НЗОК за 2022 година. До този момент от НЗОК и МЗ не са коментирали предложението. 


{module title="Subscribe"}


 {module title="Анкета"}

Подобни статии