МЕДИЦИНА

Потенциално лечение на рак, открито в лекарства за високо кръвно налягане

Потенциално лечение на рак, открито в лекарства за високо кръвно налягане

Възпитаник на Victoria University of Wellington, базиран в Изследователския институт на Gillies McIndoe (GMRI), откри потенциален нов източник на помощ за пациенти с рак на дебелото черво - лекарства, използвани за лечение на хипертония.
Д-р Матю Мънро, който миналата година завършва университета с докторска степен по биологични науки, прекарва последните четири години в проучване дали съществуващите лекарства могат да се използват за атакуване на клетките на туморите на дебелото черво.

"Раковите стволови клетки могат да причинят развитие на рак, разпространение и рецидив", казва д-р Мънро. „Заедно с моите ръководители, д-р Лайфън Пенг от университета, д-р Суи Тан и д-р Сусрута Уикремесекера от болницата в Уелингтън, проучвах съществуващите лекарства, за да видя дали те могат да помогнат за потискане на раковите стволови клетки.“
Изследването на д-р Мънро се фокусира върху лекарствата, използвани в момента за лечение на високо кръвно налягане: бета-блокери, ACE инхибитори и блокери на ангиотензин рецепторите. Други изследователски групи по-рано съобщават за по-ниска честота на рецидиви и по-дълга преживяемост при редица видове рак при пациенти, които вече приемат медикаменти за високо кръвно налягане, но възможната причина за това остава в процес на изследване.


{module title="Подобни статии"}


Д-р Мънро успява да изолира ракови клетки със същата функция като стволовите клетки. След като изучава тези клетки, д-р Мънро забелязва, че клетките имат повишени нива на някои компоненти на ренин-ангиотензиновата система (RAS), части от клетката, срещу които обикновено са насочени медикаментите срещу високо кръвно.
„Някои от медикаментите, използвани за лечение на високо кръвно налягане, особено бета-блокерите, нарушават функцията на тези клетки и намаляват нивата на маркерите на стволовите клетки“, казва д-р Мънро. „Различните видове клетки имат различни активни гени и ние разгледахме гени, които идентифицират стволовите клетки. Гените бяха по-малко активни след лечението, отколкото преди лечението, което вероятно показва, че стволовите клетки са специфично засегнати от лекарствата, въпреки че все още са необходими повече изследвания, за да се потвърди това.
Ако по-нататъшни изследвания потвърдят това, изследванията на д-р Мънро биха могли в крайна сметка да доведат до нов подход за лечение на рак на дебелото черво, чрез използване на евтини, достъпни медикаменти, с малко странични ефекти, които да се прилагат „оф лейбъл“ (извън описаното в кратката им характеристика).

Източник: Медикал експрес


{module title="Subscribe"}


 {module title="Анкета"}

Подобни статии