МЕДИЦИНА

EMA  издаде насоки за адаптиране на ваксините към новите варианти на Covid-19

EMA издаде насоки за адаптиране на ваксините към новите варианти на Covid-19

Европейската агенция по лекарствата издаде насоки за производителите за коронавирусни ваксини, според които те трябва да ги адаптират към новите варианти.
Регулаторът на ЕС казва, че трите разрешени ваксини, произведени от Pfizer, Moderna и AstraZeneca, "осигуряват защита срещу вариантите, които в момента са разпространени в цяла Европа".

"Оказва се обаче, че при продължаващи мутации и поява на нови варианти, може да се наложи разрешените ваксини да бъдат адаптирани навреме, за да се осигури непрекъсната защита."

Вариантът, предизвикващ най-голямо безпокойство в момента, е този, който се появи за първи път в Южна Африка поради доказателства, че може да намали ефективността на ваксините. Така наречените британски и бразилски варианти също се разпространяват бързо.
EMA казва, че „не са необходими мащабни проучвания за безопасност и ефикасност“, но се препоръчва поне едно клинично изпитване при хора, които нито са били ваксинирани, нито са заразени с коронавирус.

{module title="Подобни статии"}

Агенцията също така предлага проучване, включващо малка група, избрана на случаен принцип, оригинална или подобрена ваксина , за да гарантира, че и двете предизвикват подобни имунни отговори.
От агенцията казват още, че че трябва да се проведат проучвания за използването на променени ваксини като допълнителна доза, предпазваща от вариантите, и се очаква производителите да предоставят данни за качеството на производството на коригираните ваксини.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии