КОМЕНТАРИ

Д-р Стойчо Кацаров: Новата мярка за онколекарствата е палиативна

Д-р Стойчо Кацаров: Новата мярка за онколекарствата е палиативна

Това, което предприеха депутатите за онколекарствата, е палиативна мярка и няма да реши проблема, защото търговете в болниците остават. Това каза пред БНР бившият служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Tози проблем е от 2010 година, когато беше въведено правилото, че всяка болница, която лекува хора с онкологични заболявания, да провежда търгове или сама да си закупува лекарствата, а след това НЗОК да заплаща по цените, които е договорила. ... Сега ще сложат таван на разходите, но осредняването на цените създава проблем. Пак ще има различни цени в различните болници", обясни той.

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри нов механизъм за контрол върху разходите на Здравната каса за онколекарства в болничната помощ. Идеята на законопроекта е да ограничи печалбите по веригата на снабдяване и да спести от обществените средства.

Според д-р Кацаров простото решение е Здравната каса да договори всички тези лекарства директно с производителите им:
"Това е най-логичното, но не се случва, защото през системата за търговете, изчислява се приблизително, че едни 100 млн. лева се плащат повече, отколкото би трябвало да се платят. Значи имаме 100 милиона причини това да не се прави 14 години. ... Трябва минимална поправка в закона и въпросът приключва - край на различните цени".

Той подчерта, че това решение не би било новаторско, защото Здравната каса прилага такова решение по отношение на лекарствата за домашно лечение и там няма такива проблеми:
"Нима аптеките правят търгове за тези лекарства? Не, цените са договорени директно с производителите. И на този пазар няма различни цени в различните аптеки - примерно на инсулин".

В предаването "12+3" д-р Стойчо Кацаров коментира случая с болница "Лозенец" и отворено писмо на служителите от Клиниката по кардиология в лечебното заведение до Министерството на здравеопазването и НЗОК, в което се посочва, че са отправили сигнал до министъра на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в Народното събрание за опит на ръководството на болницата да уволни доц. Добри Хазърбасанов като началник на Клиника по кардиология, а причината според тях е изнесената от него информация за корупционни практики в Отделението по съдова хирургия и злоупотреби при отчитането на клинични пътеки.

"Ако д-р Хазърбасанов не беше сигнализирал, ние вероятно нямаше да знаем за това нещо и Здравната каса нямаше да го установи. Едната страна на проблема е как научават здравните власти и контролните органи за нарушения. Ако никой не сигнализира, те няма да се установят. Важна стъпка ще е, ако пациентите получават съобщение за всяка извършена на тяхното име и отчетена медицинска дейност. Ако хората получат такова съобщение и имат възможност незабавно да сигнализират, че такова нещо не е извършено, това е първата стъпка за прекратяване на практиката. Втората стъпка е санкциите, които са предвидени в закона, да се приложат. В нито един от случаите, за които аз знам, предвидените санкции за т.нар. източване не са приложени".

Стойчо Кацаров изказа съжаление, че проф. Христо Хинков няма да остане като министър на здравеопазването след ротацията:
"Той си тръгва неразбран, а трудно ще намерят човек с неговите качества, за да го заместят".
Интервюто на Георги Налбантов с д-р Стойчо Кацаров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии