КОМЕНТАРИ

Д-р Кацаров: Правителствена за няколко месеца може да стане Национална детска болница

Д-р Кацаров: Правителствена за няколко месеца може да стане Национална детска болница

Този коментар направи пред БНР д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването. На въпрос дали е защото не искат или защото не могат той отговори така: "И да искаш, като не можеш. Първата копка на Детската болница е правена преди 40 години".

Той изказа недоумение защо служебният премиер ще сезира ДАНС и прокуратурата по казуса за частната болница "Мама и аз". Премиерът казва, че разрешенеито е абсолютно законно и за това го отменя и дава на прокуратурата и ДАНС. Кого дава за проверка себе си ли?

Според Кацаров е можело от 2 години да има Национална детска болница, ако не е била отменена заповедта му за сливане на Педиатричната болница "Проф. Иван Митев" с Правителствена болница "Лозенец":
"Това беше доброто решение, но следващият министър отмени заповедта ми. Бяхме планирали и в Плана за възстановяване бяхме заложили на този терен да бъде изграден и Протонен център. И досега щеше да има не само Национална детска болница, но и Протонен център. И нямаше да стои въпроса за персонала, защото става въпрос за сливане на две работещи болници, които имат персонал".

По думите му това решение за сливане е най-простото и може да стане и сега:
"Ние нямаме нужда от правителствена болница. Защо най-луксозната ни болница да не я дадем на децата? Това е готово решение. Направете го, докато не сте похарчили парите".

Пазарът трябва да реши дали има нужда от нова многопрофилна болница, подчерта Стойчо Кацаров и уточни, че Здравната каса сключва договори с всички.
Неговото мнение е, че в концепцията за Национална детска болница има проблем заради това, че само с детски лекари трудно би функционирала, особено в хирургичните специалности:
"Децата не боледуват толкова често и ако един сърдечен хирург прави само операции на деца, той би правил по 1 - 2 операции на месец. Просто няма толкова нуждаещи се от операции и той, ако не работи и с възрастни пациенти, би се деквалифицирал тотално. За това в тази Детска болница трябва да има съчетание на лечение на деца с лечение и на възрастни пациенти, особено в хирургичните специалности.
Втори проблем е, че третираме всички до 18-годишна възраст като деца. След 6-годишна възраст няма никаква разлика между този организъм и организма на възрастен човек.
Трети концептуален проблем е, че създаването на Национална детска болница в София ще лекува предимно деца от столицата и региона. Не е ли по-добре да използваме средствата да реновираме детските отделения във всички болниците в страната?".

Интервюто на Людмила Железова с д-р Стойчо Кацаров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии