ПОЛИТИКА

МЗ спря парите за първа линия (обновена)

МЗ спря парите за първа линия (обновена)

Министерството на здравеопазването спря изплащането на 1000 лева на медицинския и немедицинския персонал на болниците. Решението влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2021 година. На болниците е указано също да върнат получените, но неизплатени до момента на персонала суми.
В писмото се казва, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК.

От началото на тази година, НЗОК ще превежда на болниците суми за възнаграждения на лекари, сестри и санитари в размер съответно 600/360/120. Тъй като това е брутна сума, нетният доход, който ще получи всеки от медиците е приблизително наполовина – 300/180/60. Това е доста по-малко от получаваните до сега нето 1000 лева от всеки от тях.
Здравното министерство дава обещание, че от месец март ще възобнови плащанията не въпросните 1000 лева, но вече през бюджета на здравната каса. Това, обаче ще изисква промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година, каквито до този момент не са внесени в Народното събрание, както и последващо изменение на НРД.
Писмото, с което се уведомяват болниците за спиране на парите не касае РЗИ и другите служители на държавната администрация, получаващи и до сега също по 1000 лева за първа линия. Предполагаме, че те ще продължат да ги получават без прекъсване и за тях средствата от бюджета са осигурени.

Парите за първа линия през миналата година бяха пренасочени от Европейските фондове. За малко повече от 6 месеца бяха усвоени 105 милиона - 75 милиона лева от болниците и 30 милиона от РЗИ и друга държавна администрация. В самия край на година – ноември и декември по 1000 лева за първа линия получиха и личните лекари, а медицинските центрове и ДКЦ по 30 000 лева. Засега няма официална информация дали те ще получат някакви суми след 1 януари тази година.


{module Подобни статии}


МЗ разпространи, чрез телевизия БТВ (вероятно защото в нея доскоро работеше шефа на пресцентъра на МЗ Петър Нанев) опровержение, в което се казва:
Твърдението беше разпространено от сайта „Право и здраве“, зад него стои Центърът за защита правата в здравеопазването, чийто председател е д-р Стойчо Кацаров. В публикацията пише още, че болниците са уведомени с писмо, че от 1 януари, 2021 г. помощта се спира и дори трябва да се върнат получените за целта пари, които още не са изплатили. Здравното ведомство определиха информацията като невярна и допълниха, че държавата е осигурила средства за плащанията за работа на първа линия.
Персоналът, работил на първа линия през януари, ще получи дължимите средства още този месец. Следващата седмица лечебните заведения ще предоставят на НЗОК информация за дейността си, свързана с COVID-19. Плащанията  ще се реализират не по-късно от 24.02.2021 г.“, пишат от здравното министерство.“
От БТВ правилно не са ни потърсили за мнение, като страна по спора, защото се вижда, че спор няма. С това изявление здравното министерство на практика потвърждават написаното в статията – че парите са спрени и че може да бъдат пуснати в края на февруари.
За да може всеки сам да направи изводите си публикуваме писмото на заместник министър Жени Начева до директорите на болници в страната – изтеглете от тук. В самия му края е посочена банковата сметка, на която трябва да бъдат върнати парите от болниците.
Ако ви е трудно да се ориентирате в много думи и обяснения, питайте ваши познати, работещи на първа линия дали са получили тези 1000 лева за януари.

Иначе след това принудително публично изявление, МЗ вече не може, дори и да иска, да спре плащанията за първа линия. Друг е въпросът дали това е правилният начин за разходване на средствата на данъкоплатците. Нашият кратък и ясен отговор е не! 


{module Subscribe}


 {module Анкета}

Подобни статии