ПОЛИТИКА

БЛС предлага да се санкционират добре работещите болници

БЛС предлага да се санкционират добре работещите болници

Миналата седмица Конституционният съд отмени текст в Закона за бюджета на НЗОК, който забраняваше на НЗОК да заплаща така наречената „надлимитна дейност“. За тези, които още не знаят ще поясня. Дейността на болниците е да лекуват болни пациенти в стационарни условия.

От няколко години НЗОК започна да определя месечни лимит на всяка болница – като брой болни и обща сума. Лекуваните пациенти до тази административно определена стойност са „долимитни“, а тези над определената стойност са „надлимитни“. Според отменения от Конституционния съд текст на закона, НЗОК нямаше право да
заплаща лечението на пациентите, които са „надлимитни“.
След влизането на решението на КС в сила, НЗОК би трябвало да заплаща за лечението на всеки един пациент в болница, независимо дали го смята за долимитен или надлимитен. С други думи, решението на КС възстановява принципа „парите следват пациента“. Добрите болници, които са търсени от своите пациенти ще получат повече пари. Тези, които не са предпочитани от пациентите ще получат по-малко, което ги стимулира да повиша качеството на обслужване, за да привлекат повече пациенти. Този принцип облагодетелства както пациентите, така и добре работещите лечебни заведения и лекари.
Българският лекарски съюз, обаче изглежда смята, че това е лошо. В писмо до НЗОК от съюза предлага механизъм за заобикаляне на решението на Конституционният съд - на болниците, които са надвишили лимитите да им се плаща по по-ниски цени. Така за една и съща дейност на едни болници ще бъде платено по една цена, а на други по друга. Болниците, които са търсени от пациентите, защото лекуват по-добре, ще бъдат наказани с намаляване на цената, а тези, които не лекуват добре и не са търсени от пациентите, ще бъдат облагодетелствани от това. Писмото на БЛС можете да видите тук.
Д-р Стойчо Кацаров

Подобни статии