ПОЛИТИКА

Испания, Германия, Франция и Италия спряха употребата на AstraZeneca

Испания, Германия, Франция и Италия спряха употребата на AstraZeneca

Испания, Германия, Франция и Италия станаха поредните европейски държави, които временно спряха употребата на ваксината срещу Covid-19 на Оксфорд-АстраЗенека заради  случаи на кръвни съсиреци. – предаде CNN


Испания ще спре да използва ваксината за две седмици, съобщи министърът на здравеопазването на страната Каролина Дариас .
Това е "временно и превантивно" спиране, каза тя, "докато рисковете не бъдат оценени от Европейската агенция по лекарствата".
След като първоначално застана зад безопасността на ваксината, германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви вчера, че страната ще направи пауза на ваксинациите като предпазна мярка, след съобщения за няолко случаи на образуване на кръвни съсиреци при хора, ваксинирани с AstraZeneca в Дания и Норвегия
Франция и Италия също спряха поставянето на ваксината в понеделник в очакване на преглед от регулатора на ЕС по лекарствата.
"Решихме да спрем употребата на AstraZeneca като предпазна мярка и се надяваме да я възобновим бързо, ако съветите на EMA позволяват това", заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференцията в понеделник.
Преустановяванията дойдоха часове след като прокурорите в Северна Италия разпоредиха партида от ваксината да бъде иззета, заради случай на мъж, който се разболя и умря след ваксиниране. Италианската агенция за лекарства също прекрати употребата на ваксината AstraZeneca "като предпазна мярка и временно", изчаквайки становище от EMA, съобщи в понеделник италианската агенция за лекарства AIFA.
В Холандия лаборатория, която наблюдава употребата на фармацевтични продукти, заяви, че е получила съобщения за 10 случая на образуване на кръвни съсиреци при хора, получили ваксината AstraZeneca

 {module title="Подобни статии"}

Спирането на ваксинацията противоречи на съветите на Световната здравна организация, ЕМА и самия фармацевтичен гигант, като всички те заявяват, че няма доказателства за връзка между ваксинациите и тромбозите и че ваксинирането трябва да продължи .
"Към днешна дата няма доказателства, че инцидентите са причинени от ваксината и е важно кампаниите за ваксиниране да продължат, за да можем да спасим животи и да спрем тежките заболявания от вируса", заяви СЗО в изявление пред CNN. Организацията добави, че оценява последните доклади, но заяви, че всяка промяна в препоръките й е "малко вероятна".
EMA също така потвърди, че страните трябва да продължат употребата на ваксината, като добави, че в четвъртък ще обсъди опасенията, но че ползата от ваксинациите надвишава потенциалните рискове.
"Докато разследването му продължава, понастоящем EMA остава на мнение, че ползите от ваксината AstraZeneca за предотвратяване на COVID-19, заедно с свързания с това риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти", каза агенцията.
Повече от 11 милиона дози от AstraZeneca са поставени във Великобритания, която в момента е една от малкото големи европейски държави, които все още подкрепят ваксината. Spahn каза, че е разговарял с колегата си във Великобритания, преди да спре разпространението на Германия.
Установено е, че от тези милиони хора има 15 случая на дълбока венозна тромбоза (DVT) и 22 случая на белодробна емболия, съобщени след ваксинация; по-нисък от броя, за който се очаква да се появи естествено в рамките на този размер на популацията.
Независимо от това, смъртта на една жена в Дания накара редица държави да спрат паузите си, докато не бъдат проведени прегледи. Датската агенция по лекарствата съобщи в понеделник, че въпросната жена е имала "необичайна" комбинация от симптоми, преди да умре.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"} 

Подобни статии