ПОЛИТИКА

Още за болничните легла и грипната епидемия

Още за болничните легла и грипната епидемия

Редица медийни съобщения от тази седмица алармират за липса на болнични легла за лечение на болни с грип. Пациенти съобщават в интервюта, че са били връщани от няколко лечебни заведения, заради липса на легла.
НЗОК публикува данни за заетите легла всяка седмица. Според последната справка от общо 48 597 легла за активно лечение към 8 януари 2023 г. са заети 21 924, а незаетите са 26 673.

Как е възможно 55% от болничните легла да са свободни и в същото време да се връщат болни, заради липса на легла?
Болниците изкарват парите си от прием и лечение на болни. Незаетите легла не само не носят приход, но са разход за лечебното заведение. Защо една болница да отказват прием на болни, нуждаещи се от лечение, при условие, че има свободни легла?
Няма никаква стопанска логика в такова поведение. Причината не е в болниците.
Причината е във въведените от държавата регулации. Те не позволяват на болниците нито да разкриват нови легла, нито да трансформират един вид разкрити легла в други, според търсенето в момента. Забраната идва веднъж от Националната здравна карта и издадените разрешения за дейност от министерството на здравеопазването и втори път от сключените договори на лечебните заведения с НЗОК, които не могат да се изменят за срока на НРД (3 години).


{module title="Подобни статии"}


В резултат на тази държавната намеса, болниците имат свободни легла, но не могат да настанят на тях пациенти, защото лечението няма да бъде платено от НЗОК.
Проблемът с административното фиксиране на броя и вида на леглата е постоянен от години. Той се изостря при всяка грипна епидемия. Несъстоятелността на тези ограничения се видя най-ясно по време на епидемията с Ковид, когато министърът на здравеопазването трансформира легла със заповед, в нарушавайки закона.
Въпреки жестокият урок от последната епидемия, законът не е променен и до сега. Проблемът „липса на легла“ ще продължи за напред да тормози и лекари и пациенти.
Д-р Стойчо Кацаров


{module title="Абонамент"}


{module title="Анкета"}

Подобни статии