ПОЛИТИКА

Политически игри, пари и опит за рокада в общинска болница

Политически игри, пари и опит за рокада в общинска болница

Кметът на Община Лом Г. Гаврилов(ГЕРБ) се е опитал да смени директора на общинската болница д-р Георги Савков и на негово място да сложи наскоро освободения като директор на Врачанската болница д-р Керемедчиев, съобщава вестник Конкурент.

Истинските мотиви за смяната не са известни. Единственият аргумент посочен в докладната записка на кмета е, "търсене на по-добър мениджър".
Това звучи нелепо, защото болницата няма просрочени задължения има печалба от 261 384 лева за първите 9 месеца на годината, а по сметките и има резерв от 2 милиона и триста хиляди лева, събрани от д-р Савков, за да бъдат инвестирани в инфраструктурата на лечебното заведение, апаратура и човешките ресурси. В болницата работят 350 души, от които 60 лекари-специалисти и 130 медицински сестри. Д-р Савков управлява МБАЛ „Свети Николай Чудотворец" от 2012 година и под неговото ръководство тя се превърна в едно от най-добрите общински лечебни заведения в страната.
През юни месец, тази година на церемония в х-л Санкт Петербург в Пловдив д-р Савков получи една от наградите на седмото издание на Balkan Medical Awards 2022, известни още като „Балкански медицински оскари“ за организацията обслужването на болните по време на Ковид епидемията.

dr.Savkov

За готвения от кмета за шеф на болницата д-р Керемедчиев се знае, че до скоро е бил директор на областната болница във Враца. Според официалните данни на Министерството на здравеопазването, МБАЛ Хр. Ботев ЕАД, гр. Враца в края на третото тримесечие на тази година е със задължения от 17 милиона и 100 хиляди лева, от които 9 милиона и 686 хиляди са просрочени, които за последната година са нараснали с 2 милиона и 754 хиляди лева.

Освен тези факти, съмненията за истинските мотиви на кмета се пораждат и от начина на процедиране. Правилникът на общинският съвет изисква всички материали за заседанията да се предоставят предварително на общинските съветници. Кметът е внесъл докладната си, обаче в последния момент, на самото заседание, лишавайки съветниците от възможност за предварително обсъждане. При това става дума не за някакъв дребен въпрос, а за смяната на ръководството на най-голямото предприятие в общината (и като персонал и като финанси). Става дума за място, където се лекуват всички хора не само от Лом, но и от съседните общини.

Логично е смяната на ръководството на болницата да се обсъди не само в Общинския съвет, но за аргументите да се информира цялата общественост, защото какво е състоянието на болницата, е въпрос който засяга всички - от новородените до най-старите.
Липсата на аргументи и подмолният начин на действие, будят основателни съмнения, че единственият мотив за смяна е наличието на 2 милиона и 300 хиляди лева по сметките на болницата, готови за харчене. Това си е сериозен мотив. Прави чест на мнозинството общински съветници, че са отхвърлили предложението на кмета. Дали обаче още една част от тях няма да бъдат мотивирани за следващото заседание?


{module title="Абонамент"}


 {module title="Анкета"}

Подобни статии