ПОЛИТИКА

Проф. Чорбанов: Видя се, че корпоративните интереси са по-силни от политическите

Проф. Чорбанов: Видя се, че корпоративните интереси са по-силни от политическите

"За пореден път се видя, че корпоративните интереси са доста по-силни от политическите. Фирмата "Х" казва, че няма да достави ваксината и толкова". Това заяви пред bTV проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Той бе категоричен, че „зелените коридори“, създадени за желаещите да се ваксинират, всъщност са другото име на хаоса,

 

Проф. Чобанов призна, че самият той че няма да се ваксинира, защото е прекарал вируса.

"Продължавам да твърдя отговорно, че прекаралите заболяването имат изключително траен имунитет срещу вируса. Естественият имунитет е много по-силен от ваксиналния", заяви ученият.

По думите му антителата не са белег за имунитет, а са фактор, че в момента или скоро е имала протичаща инфекция. В същото време, обясни ученият, в цял свят се правят изследвания върху T-клетъчния имунитет, който е изключително важен защитен фактор.

Проф. Чорбанов уточни, че в никакъв случай не призовава хората да не се имунизират, но подчерта, че хората трябва да имат информиран избор.

Според него най-големият проблем на ваксините, на този етап, не са страничните реакции – милиони хора по света вече са ваксинирани и нищо не им се е случило.

„По-важното е дали са ефективни и дали работят", каза имунологът.

Попитан трябва ли руската ваксина трябва да се ползва у нас, той каза: "Разбира се, категорично смятам, че ваксини, доказали качеството си, трябва да бъдат доставени. На нашия пазар има много лекарства, които не са регулирани в ЕС. Както има процедура за валидирането им в страната, така може да има и за ваксината".

"Съседна Турция пък се имунизира масово с китайска ваксина. Всички страни членки на ЕС са независими държави и имат право да ползват неща от трети страни", допълни специалистът.

 По темата за българската ваксина, проф. Чорбанов сподели:

{module title="Подобни статии"}

"Всичко върви по план, има няколко етапа. Чисто научния ще го изпълним в частта, която сме заложили. Трябват ни обаче повече средства за предклинично проучване, което ще даде възможност за клинично. Ние ще си изпълним програмата. Когато някой ти даде пари, той държи да знае какво се случва. Ние се отчитаме на Института "Пастьор" в Париж, който ни финансира, не на държавата. До момента от държавата нямаме и една стотинка", обясни той.

Имунологът допълни, че за другите ваксини, които се намират на пазара, държавите са инвестирали колосални суми във фирмите производители, които са покрили разходите по предклиничните проучвания.

Според него разхлабването на мерките на 1 март ще доведе до това, че около изборите ще има висок процент на заразени с коронавирус.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии