ПОЛИТИКА

Весела и щастлива Нова година! Кратък преглед на старата

Весела и щастлива Нова година! Кратък преглед на старата

Честито Рождество уважаеми читатели на Право&Здраве. Измина още една година от нашето съвместно пътуване по криволичещите улици на родното ни здравеопазване. В началото на годината отбелязахме края на епидемията от Ковид-19, в която страната ни даде рекорден брой жертви – близо 70 000 души добавъчна смъртност.

Основните причини за сполетялата ни здравна катастрофа са две – плачевното състояние на здравната система и некомпетентната организация на противоепидемичните мерки през 2020 и първата половина на 2021 година, отговорността за които е на ГЕРБ и управлявалите заедно с нея през последното десетилетие партии. За съжаление урокът, колкото и болезнен да е, очевидно не е научен, защото и през 2022 година не се предприеха никакви сериозни реформи. Вместо реформи станахме свидетели на злополучен опит определяне на заплатите на медиците с Националния рамков договор, което катастрофира в съда. Цената на клиничните пътеки беше увеличена с общо 35%, личните лекари и лабораториите получиха значителни допълнителни средства, но това увеличение на парите не се отрази по какъвто и да е начин на качеството и на достъпа до медицинска помощ. Закономерно не се отрази, защото не е обвързано с тях. Увеличението на калпак даже задълбочи диспропорциите. Пациентите са все така в периферията на здравната система и остават безгласна буква при вземането на важните решения.


{module title="Подобни статии"}


През годината отново станахме свидетели на липси на животоспасяващи лекарства, в резултат на погрешната лекарствена политика на ГЕРБ и паразитиращият върху нея реекспорт на медикаменти. Палиативните мерки за броене на опаковки в складове и аптеки не дадоха резултат.
В края на годината Националната детска болница получи терен в покрайнините на София, с неясни перспектива и срок за изграждане. Дадените незаконно от Правителството на ГЕРБ 10 милиона авансово на избрано от него сдружение за ремонт на така наречената „болница - етажерка“, така и не са върнати на държавата, но това изглежда не безпокои нито администрацията, нито Прокуратурата. Единствено възможното добро решение – да се преобразува Правителствена болница в детска бе спряно от министъра в Правителството на промяната, който отказа да даде разрешение и на частен инвеститор за строителство на детска болница. Директорът на старата и негодна за нищо детска болница пък бе номиниран за министър от ГЕРБ, което е логически затваря кръга и връща нещата в началната им позиция, само с 10 милиона лева по-малко.
Финалът на година беше, както може би най-добре и подхожда – в столична болница размениха децата на две майки след раждането им, за което случайно едната разбрала два месеца по-късно.
Разбира се има и оптимистичен преглед на събитията през последната година. Нямаше катаклизми, нито катастрофи. Парите на касата не свършиха, даже останаха. Измина още една лежерна година от десетилетието на безвремие, в което скандалите се забравят от други, проблемите се замитат, а парите си се усвояват. Всичко отново си е по старому и битият е бит, .......
Какъвто и прочит да направим на годината можем да си пожелаем Весела и щастлива Нова година! Да си пожелаем реформаторско управление, модерни политики, по-добро качество на здравеопазването и по-достъпно здравеопазване. Догодина пак ще се ги пожелаем.


{module title="Абонамент"}


 {module title="Анкета"}

Подобни статии