Медицински сестри

  • COVID – 19 ще бъде признат за професионална болест. Анализ на проф. Поля Голева

    1.Консултативният комитет на Европейския съюз за безопасност и здраве на работното място обоснова необходимостта Ковид – 19 да бъде признат за професионално заболяване. Засега само в областта на здравеопазването и социалните грижи и оказване на помощ по домовете, а при настъпване на пандемия – и в други сфери, в които има риск от заразяване и възникване на огнища от заразвяване1.

  • На лъжата краката са къси

    Репортерът на БТВ Мария Ванкова хвана в лъжа министър председателя Бойко Борисов. След серия протести на медицински сестри на 10 април Правителството прие постановление, с което отпуска до 50 млн. лв. субсидия за болниците. Ванкова показа кадри от заседанието на Министерския съвет, на което Премиерът обещава, че тази сума е за увеличение на заплатите на сестрите. Борисов тогава дори подхвърли на шега лекарите да не вземат всички пари, защото те не са за тях. Оказа се, че парите са взети, но не от лекарите, а от Правителството. Вчера стана ясно, че само месец след решението за отпускането на допълнителните 50 милиона лева, кабинетът е взел решение да намали сумата на 6 милиона лева.
    БТВ показа как преди няколко дни, премиерът Борисов ядосано отговаря на въпрос на журналист, че той е дал 86 милиона лева и ще иска обяснение от здравния министър Кирил Ананиев, защо не са се увеличили заплатите на сестрите. Самият здравен министър обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите.
    Какви са фактите?

  • МЗ спря парите за първа линия (обновена)

    Министерството на здравеопазването спря изплащането на 1000 лева на медицинския и немедицинския персонал на болниците. Решението влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2021 година. На болниците е указано също да върнат получените, но неизплатени до момента на персонала суми.
    В писмото се казва, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК.

  • Международен ден на сестринството - почит към Флорънс Найтингейл

    На 12 май преди 201 г. във Флоренция се ражда Флорънс Найтингейл.

    Именно тя поставя началото на професията медицинска сестра. Съдбата й отрежда аристократична титла и обещаващо начало в живота. Получава образование, владее няколко езика, но отказва да следва обичайния път на момичетата от нейната класа.

  • МЗ предлага специалността „Медицинска сестра“ да бъде определена за защитена

    Министерството на здравеопазването е изпратило предложение до Министерството на образованието и науката специалността „Медицинска сестра“ да бъде определена за защитена. Това стана ясно по време на работна среща между заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов, заместник-министъра на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова и заместник-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев.

  • Мед. сестри, акушерки и лекарски асистенти да посещават новородените в дома им, предлагат от МЗ

    МЗ предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането на допълнителни здравни дейности при деца на възраст до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето, както и осъществяване на дентално лечение при лица над 18 г. с психични заболявания под анестезия. Това са предложенията, включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който беше публикуван днес, 9 юли, за обществено обсъждане.

  • Министър Кацаров: Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени

    "Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени. Стихващият интерес към тази специалност се дължи както на ниските възнаграждения, така и на липсата на възможност за професионално развитие".

  • Писането на каквито и да е стандарти от БАПЗГ е правен абсурд

    Възможно ли е  да се създаде общ Медицински стандарт по Здравни грижи или всяка специалност има нужда от отделна стандартизация както и за недостатъците на съсловните организации, разговаряме с г-н Александър Александров, председател на Български съюз на лекарските асистенти фелдшерите.

  • Министър Кацаров към сестрите: Не е честно да протестирате срещу нас

    „Наясно съм с проблемите на медицинските сестри и с недостига на кадри в системата. Затова предприехме няколко неща, които са стъпки в правилната посока. Създадохме работна група, която да изготви стандарт по здравни грижи, защото сега сме ги оставили на близките на пациентите.

  • Анализ на Проф. Мира Кожухарова: Covid-19 през четвърта седмица на януари

    През седмица № 4 на 2022 г. (24 до 30 януари) в България са регистрирани 61 831 случая на COVID-19. Заболяемостта (броят на лабораторно потвърдените случаи) на 100 000 население на 14-дневна база към 30 януари е 1749,18 (Фигура 1), при седмична позитивност на тестовете 25,33% (Фигура 2).

  • Честит професионален празник!

    Днес, 7 април е световен ден на здравето. Денят е определен като световен ден на здравето¸защото на тази дата през 1948 година в Женева е учредена Световната здравна организация. Денят се чества и като професионален празник на всички хора, работещи в сферата на хуманната медицина.
    В нея понастоящем в СЗО членуват 194 държави. СЗО разработва програми за решаване на общи за човечеството здравни проблеми. Глобалните инициативи приканват всички - от световните лидери до гражданите - да се фокусират върху международно значими здравни предизвикателства.

  • Законосъобразно ли е нормативно да се определят трудовите възнаграждения в лечебните заведения?

    1.С проект на договора за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020-2022 г. са определени началните минимални заплати на категориите персонал, зает в: 1. университетски многопрофилни и специализирани болници; 2. многопрофилни и специализирани болници за активно лечение; 3. центрове на кожно-венерически заболявания, болници за продължително лечение, болници за продължително лечение и рехабилитация.

  • Само в бюджетния сектор заплатите зависят от Правителството

    Повод за този коментар е обвързването на увеличението на цените на клиничните пътеки с повишаване на минималните трудови възнаграждения на персонала на лечебните заведения, записано в подписания миналата седмица анекс към НРД. Няма съмнение в добрите намерения на Правителството да повиши заплатите на работещите в лечебните заведения.

  • Един необичаен съдебен спор, който позволява да се направят много изводи

    В сряда, Върховният административен съд ще гледа дело, по което НЗОК оспорва изменения в наредбите за медицинските стандарти. Ответник по делото е министърът на здравеопазването. Делото е необичайно, не само защото, едва ли има друг случай, в който двете ведомства да се изправят едно срещу друго в съдебен спор. Като страни по делото са конституирани още Център за защита правата в здравеопазването, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България. Всички те са заявили, че се включват в делото на страната на министъра на здравеопазването. Това също е необичайно, защото МЗ и неправителствените организации обикновено спорят по дела в съда.

  • Може ли да бъде спряна агресията над медиците

    Поредния случай на нападение над медицински специалист провокира здравните власти да демонстрират безкомпромисност – нападателят ще бъде съден по бързата процедура, а заплатите на спешните медици ще бъдат увеличени. Макар че тези стъпки не могат да бъдат определени като неправилни, може да се каже, че определено са недостатъчни, а ако погледнем ситуацията в цялост – дори повърхностни.

  • Още веднъж за НРД и минималните размери на възнаграждения на медиците

    1. В раздел седми от Закона за здравното осигуряване е уреден Националният рамков договор (НРД), по който страни са Българският лекарски съюз (БЛС) и НЗОК, а изготвянето и подписването се извършва от 10 представители на НЗОК и 10 представители на БЛС.

  • Минимални възнаграждения на медиците не могат да се определят с НРД

    1. В раздел седми от Закона за здравното осигуряване е уреден Националният рамков договор (НРД), по който страни са Българският лекарски съюз (БЛС) и НЗОК, а изготвянето и подписването се извършва от 10 представители на НЗОК и 10 представители на БЛС.

  • Законът и работното време на медициците

    Въпросът с ниските заплати на лекарите и другите изпълнители на здравни грижи е изключително важен и трябва в най-скоро време да бъде разрешен. Не бива обаче да се забравя и горещата проблематика от близкото минало на медиците, а и на целия народ. Паметта ни не бива да бъде толкова къса за ситуацията през 2020 и 2021 г.

  • Целият персонал на болницата в Лом се вдигна на протест в защита на Директора

    Медиците от общинската болница в Лом Св. Николйа Чудотворец, разпространиха протестно писмо, в което заявяват твърдо аподкрепа за директора на болницата Д-р Героги Савков.
    Протестът е предизвикан от повторния опит на кмета да назначи на доказания специалист и управленец Савков, наскоро освободения от врачанската болница д-р Керемидчиев.

  • Oрганизационната грешка - правни аспекти

    Чрез организационни мерки лечебното заведение трябва да се грижи за осигуряване на високо качество при диагностицирането и лечението на пациентите.

Страница 1 от 2