ПОЛИТИКА

Д-р Болтаджиев: НЗОК стана политически инструмент

Д-р Болтаджиев: НЗОК стана политически инструмент

Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорният съвет на НЗОК и влиза, като представител на работодателите – Съюз за стопанска инициатива. Той е бил собственик и управител на една от първите частни болници в страната, дългогодишен ръководител на Националното сдружение на частните болници. Д-р Болтаджиев е член на Центъра за защита правата в здравеопазването и бивш Председател на УС. В качестото си на нов член на НС на НЗОК той даде интервю за предаването Лице в лице.

„Ако погледнем средствата за здраве през последните 10 години са се удвоили. Ако погледнем статистическите показатели за същите тези 10 години, като смъртност, продължителност на живота, смъртност от лечими заболявания, детска смъртност – тези показатели не са мръднали.“
„Причината е лошата система на здравеопазване. След разпадането на социализма системата се смени и се заложи на една здравноосигурителна система, която беше с положителна тенденция да се развива в правилната посока. Но тя се разви в обратна посока. Наблюдаваме свръхадминистриране и свръхразпределение на финансите по бюджетен начин, бюджетиране на системата“, допълни д-р Болтаджиев.
„Здравноосигурителната каса е един монопол, който е одържавен. „Здравната каса стана със съвсем други функции, един политически инструмент, за извършване на здравни политики. Тя беше заложена като една взаимоспомагателна каса с интерес да покрива лечението на здравноосигурените и да се управлява от тях“, каза още той.
В самите болници също вече настана политизация. Болниците са партийно разпределени. Виждаме, след няколко поредни скандала с „Пирогов“, която е към една партия. Има някакво негласно споразумение. Или чуваме за държавни болници с извършени дейности, покрити от НЗОК, без да са извършени на практика.
„До 2014 г. нямаше лимити на болниците. Тогава оставаха по 800 млн. лева, които оставаха в Касата и се натрупваха.
Има нужда от сериозна реформа. Решението е демонополизация на Касата по примера на Холандия. „Либерализация на здравните услуги, създаване на конкретни правила и норми за извършване на дейността, конкурентни здравни каси и лечебни заведения. Болничното лечение е стопанска дейност и болниците трябва да се развиват като стопански дружества – това са европейски норми”, допълни той. Цялото интервю, вижте във видеото:

Подобни статии