ПОЛИТИКА

Д-р Кацаров: Не виждам условия за реформи на здравната система

Д-р Кацаров: Не виждам условия за реформи на здравната система

„Министър Хинков беше атакуван от своите хора, които трябваше да го подкрепят в парламента – той получи нож в гърба. След записите за случая "Даная", обаче критиците му мълчат“, заяви д-р Кацаров в ефира на телевизия БгОнеър.

„Ще има много желаещи да наследят на поста на проф. Хинков при ротацията, но сред тях няма да има реформатори. Биха се заели хора по политически и икономически интереси. Не виждам поле за реформи или промяна на здравната система в тази политическа ситуация".
Пред Bulgaria ON AIR гостът допълни, че здравната система е огромен икономически сектор, през който минават над 10% от БВП, разпределят се много средства и има много интереси. Той защити тезата, че няма нужда от държавни болници, в които само се извършват партийни назначения.
"Частните болници се управляват по-добре. Нашата здравноосигурителна система е изградена така, че няма значение кой е собственикът - дали е държавата, общината или някой друг, а колко души си излекувал.
Областните болници трябва да бъдат върнати на общините, за което има решение на КС от 2001 г., това решение и до днес не е изпълнено", каза още д-р Стойчо Кацаров, „Можем да приватизираме останалите държавните болници.
Относно отменените конкурси за директори на държавни болници, гостът изрази следното мнение:
„Процедурата е определена със закон. Преди изтичане на мандата на директора на болницата, министърът е длъжен да назначи нов конкурс. Хинков каза, че му е оказван натиск и от премиера, и от вицепремиера да не прави такива конкурси. По закон комисия изслушва кандидатите и избира най-добрия. Ако се спазва процедурата, няма значение кой е министърът и колко време му остава. Тезата да се отменят конкурсите, за да дойде новия министър означава, че законовата процедура да се избират директори с конкурс не работи и директорите на болници се назначават по политически мотиви“, коментира бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин". „Това е причината да има държавни болници“.
Гостът беше категоричен, че в неговия мандат не му е оказван политически натиск: "Аз бях за кратко време министър, отстраних директори за установени нарушения и щети по държавни имущества, не е имало натиск."
Бившият здравен министър защити проф. Хинков, като уточни, че е предприел действия в "Пирогов", които законът го задължава да извърши, в противен случай би бил потърпевш за безстопанственост.
Д-р Кацаров коментира и скандала със записите по случая "Даная": "Това, че тези хора сега се крият и мълчат, показва гузна съвест. Не е ли най-добре да излезеш и да кажеш: "Хора, сбърках, поднасям извинения, искам прошка от майката на починалото дете".
Цялото интервю, можете да видите тук.

 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии