ПОЛИТИКА

Демографската ситуация в България е катастрофална

Демографската ситуация в България е катастрофална

На ноември в София се проведе Кръгла маса за демографската криза в страната. Дискусията беше организирана от Ротари Клуб София и е част от официалната програма на честванията по случай 90 годишнината от чартирането на първия Рортари клуб в страната. 

Първиият панел беше озаглавен „Демографската криза в България - връзката между качествено здравеопазване, смъртност и раждаемост на населението.
Добри практики и решения от приложените реформи в здравеопазването на
Нидерландия.“ Модератор на дискусията беше бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който направи презентация относно смъртността и възможностите за намаляване на негативното влияние, чрез реформи на здравната система. Той показа данни сочещи, че въпреки значителното увеличение на средствата за здравеопазване, основните медико-статистически показатели. България е с най-висока обща смъртност, и най-малка продължителност на живота в Европейския съюз. Предотвратимата с добра превенция смъртност и предотвратимата с добро лечение смъртност са трайно негативни и остават непроменени през последното десетилетие.
С приветствие към участниците в дискусията се обърна здравният министър проф. Христо Хинков, който сподели а аудиторията основните предизвикателства в работата си погледнати през призмата на обсъжданата тема. 
Проф. Аб Клинк бивш министър на здравеопазването на Нидерландия пък изнесе презентация за здравната реформа на Нидерландия, проведен в периода 2005-2008 година. Той сподели, че след премахването на монопола на здравното осигуряване качеството на медицинската помощ се е подобрило значимо, достъпът е улеснен, а публичните разходи са намалели от 13 на 10 процента от Брутния вътрешен продукт. По-доброто здравеопазване с помогнало из а подобряване на демографската структура на населението.
Вторият панел на дискусията беше озаглавен Демографската криза в България“ - качествено образование, намаляване на миграцията и запазване на човешкия капитал в държавата.  Модератор на дискусията бе Христо Михайловски – дистрикт Гуверньор на Ротари България. Презентации изнесоха Доц. д-р Георги Бърдаров – Ръководител на катедра Социално-икономическа география към Геолого-географския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Доц. д-р Красен Станчев - Преподавател в катедра Публична
администрация към Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Цялата дискусия можете да проследите във видеото:


Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии