ПОЛИТИКА

Детската болница, като токов удар за Правителството

Детската болница, като токов удар за Правителството

Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров беше гост в предаването „Честно казано“ с водещ Георги Налбантов, който започна разговора с констатацията, че Правителството на Димитър Главчев е било ударено, като с токов удар от скандала около издаденото разрешение за нова частна болница в София, която според повечето политици щяла да попречи на държавната детската болница.

Д-р Кацаров цитира премиера Главчев, който казва, че „решението на Правителството да даде разрешение за нова частна болница е абсолютно законно, но въпреки това то ще бъде отменено, а документите изпратени в ДАНС и Прокуратурата.“
Двамата събеседници се съгласиха, че в това изречение няма логика. Д-р Кацаров каза, че ако издаването на разрешение е „абсолютно законно“ то отмяната му е абсолютно незаконна. Според него отменяйки законно решение, премиерът се поставя над закона. В правовата държава законът е над всички, не може да се прилага избирателно и да се влияе от обществен натиск.
Ако частен инвеститор построи национална детска болница, то не е ли по-добре със спестените пари на данъкоплатците да се реновират всички отделения в страната, вместо да се гони инвеститора?
Д-р Кацаров отново настоя, че най-доброто и най-бързо решение на проблема с детската болница е Правителствена болница да стане детска. Той подчерта, че ако заповедта му, като министър да слее Правителствена болница и педиатрията, не е била отменена ние отдавна щяхме да имаме както национална детска болница, така и протонен център в нея. И сега не е късно това да се направи.
Гостът също така смята, че е изцяло погрешна политика разрешения за болници да се издават от Министерския съвет. Тези разрешения трябва да се издават както преди от МЗ на всеки, който отговаря на изискванията на закона.
Цялото интервю:

Подобни статии