ПОЛИТИКА

Лекарските асистенти и фелдшерите заплашват с протест

Лекарските асистенти и фелдшерите заплашват с протест

УС на „Български съюз на лекарските асистенти и фелдшерите”/БСЛАФ/ разпространи позиция, в която се казва:
От началото на мандата на настоящото правителство, Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите настоява управляващите да изпълнят даденото от тях предизборно обещание за внасяне и гласуване на законопроект за самостоятелна съсловна организация за лекарските асистенти/фелдшери.

Настояваме за срещи и коректност в отношението на народните представители към съсловието ни, но за пореден път срещаме пренебрежение и незаинтересованост към колегите ни и тяхната необходимост от спешна и адекватна интеграция в здравната ни система и демократична възможност за създаване на своя отделна съсловна организация.
През изминалите месеци на управление на не-коалицията, ние от УС на БСЛАФ писахме писма, напомняхме и всячески търсихме контакт с управляващите, но почтенността и лоялността останаха само предизборни обещания. Игнорирайки ни като професионалисти, въпреки безпрецедентния кадрови проблем в здравеопазването, политиците, дошли на власт с нашите гласове и усилия, потъпкаха надеждата ни за промяна и загърбиха проблемите на избирателите си.
Ние, лекарските асистенти/фелдшери, практикуващи в ЦСМП и ФСМП, в учебните, социалните и здравни заведения, в сруктурите на МВР и на Министерство на правосъдието, сме жертва на двоен стандарт и въпреки че сме на предния фронт, сме мачкани, унижавани, игнорирани и тормозени. Без реална представителност, без саморегулация на професията, без самоуправление и самоконтрол - права които би трябвало да имаме както всички други медицински професии със съсловни организации.
Законопроектът за отделна съсловна организация, уреждащ всичко това, умишлено се неглижира от политиците. Обещанията за почтеност и справедливост останаха далеч назад, за предизборна консумация!
БСЛАФ, като единствената професионално-съсловна организация на лекарски асистенти/фелдшери - наследник на първата в България медицинска професионална организация „Благодеяние” от 1883 г., е тази, която в годините съхрани професионалната същност на медицинската професия “Лекарски асистент/фелдшер”. На свое заседание проведено на на 03.02.2022г., Управителният съвет на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите”, взе решение да информира и алармира обществото за абдикацията на управляващите от проблемите на съсловието ни.
Не желаем България да е на дъното във всички здравни европейски и световни класации поради липса на качествено здравеопазване!
Не искаме финансови облаги. Настояваме за справедливост!
Настояваме за отделна професионално-съсловна организация за лекарските асистенти/фелдшерите!
Оставаме с надежда, че до 19.02.2024г. господата и дамите политици от управляващата не-коалиция ще предприемат необходимите действия в отговор на позицията ни.
При липса на такива, УС на БСЛАФ ще бъде принуден да призове колегите си от страната, практикуващи в ЦСМП, училища, социални заведения, ведомства, практикуващи с ОПЛ, структури на МВР и Министерство на правосъдието, на национален протест.
Протестът ще се провежда с преустановяване на работа, пред центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали, както и с демонстрации пред Народно събрание.
Позицията, подписана от Председателя на БСЛАФ е адресирана до Президента, Премиера, Председателя на НС, министъра на здравеопазването, Председателя на ПК по здравеопазване и е изпратена до медиите.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии