ПОЛИТИКА

Министър Хинков вдигна високо летвата на морала в политиката

Министър Хинков вдигна високо летвата на морала в политиката

Остават броени дни до ротацията на Правителството и Министерството на здравеопазването отново ще има нов министър. Професор Хинков подаде оставка, заради липсата на подкрепа от тези, които по дефиниция трябва да са до него в изпълнението на програмата и целите на управляващата коалиция.

За време, в което беше министър, професор Хинков показа на всички, че политиката може да се прави честно, открито и в интерес на гражданите. Той отказа да бъде част от наложения през последното десетилетие модел на задкулисно уреждане на лични, партийни и корпоративни интереси. Това е причината да бъде атакуван не толкова от политическите му противници, колкото от тези, които на хартия се водят негови поддръжници, но през годините да се свикнали да се възползват по един или друг начин от властта и това им бе отнето.
Въпреки, че не осъществи реформите, които беше замислил, мандатът на професор Хинков може да се оцени, като успешен, защото във времето, в което изграждането на правова държава и борбата с корупцията са екзистенциалните въпроси на обществото, моралното поведение в политиката е дори по-важно от реформите.
Христо Хинков вдигна високо моралната летва и следващите министри искат или не, ще трябва да се съобразяват. Това дава смисъл и посока на управлението не само на системата на здравеопазване. Това е по същество и на практика олицетворява промяната, която хората поискаха от площада преди няколко години. Много важно е следващият министър на здравеопазването да продължи по този път, за да покаже, че старите порядки остават в миналото и вече се създава нова култура на управление.
Д-р Стойчо Кацаров


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии