ПОЛИТИКА

Забраната за разкриване на нови дейности на болниците няма да повиши качеството на медицинската помощ

Забраната за разкриване на нови дейности на болниците няма да повиши качеството на медицинската помощ

Това каза в интервю за радио Пловдив Председателят на ЦЗПЗ Д-р Николай Болтаджиев по повод на публикувания за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за лечебните заведения

, според който се спира разкриването на нови болници и на нови дейности във вече съществуващите  до месец май на следващата година.

„На практика това е забрана за разкриване на нови дейности. Тук не можем да говорим за повишение на качеството на здравните дейности, напротив, качеството ще падне. То и без това не е много високо. Когато се забрани инвестицията, когато се забрани да се откриват нови дейности, тоест нещо модерно, което е в лечението на пациентите, когато се забрани да се инвестира в нова апаратура, се спира развитието на медицината“, каза Д-р Болтаджиев за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Според него този мораториум ще бъде в ущърб за пациентите и лекарите. Дори да се спестят така пари, то ще е за сметка на здравето на хората.

„Не смятам, че това е правилният подход. През последните 10-15 години здравеопазването върви в обратна посока и всичко това води до там, защото при една нормална конкуренция в системата, каквато би трябвало да има, средствата ще бъдат много по-добре оползотворени. И тогава ще се види – дали тези средства дали са много или малко, но ще има инвестиции“, каза още доктор Болтаджиев.

Цялото интервю с доктор Николай Болтаджиев можете да чуете в звуковия файл.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии