ПРАВО

ИАМН: Кракът на бебето е счупен в болницата! Какво следва?

ИАМН: Кракът на бебето е счупен в болницата! Какво следва?

На 1 април дете на 26 дни е прието в МБАЛ Благоевград АД със симптоми на жълтеница. На 3-ти април дежурната акушерка забелязала, че крачето на детето е счупено.

От телевизионните репортажи по случая стана известно, че макар в стаята, където е хоспитализирано детето, да е имало видеонаблюдение, на камерите не са заснети кадри на насилие и никой от персонала не свидетелства за такова. Друг подобен случай не е регистриран в същата болница.
Проверката на Изпълнителна агенция Медицински надзор установява, че счупването на крачето е станало в болницата, а не преди постъпването му, каквито съмнения бяха изразени.
Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител.
Близки на детето заявиха пред телевизията, че вече си е наела адвокати ще съдят болницата.
Какви са правните възможности?Ако прокуратурата установи извършител на деянието, той може да получи наказание лишаване от свобода до две години или пробация – чл. 134 от Наказателния кодекс. Родителите на детето биха могли да се присъединят като граждански ищци в наказателния процес. Предимството за тях в този случай е, че не се налага да плащат държавни такси и да доказват наличието на престъпление, което е работа на прокурора. Размерът на обезщетението, което съдът може да присъди в такива случаи, зависи от степента на увреда, доколко тя е трайна и обратима за развитието на детето и растежа на костта.
Освен като участници в наказателния процес, близките могат да заведат граждански иск срещу болницата на основание чл. 49 във връзка с чл. 45 от Закона за задълженията и договорите. Болницата отговаря, като възложител, за дейността на своите служители и е длъжна да обезщети увредата, която виновно е причинена от тях на детето и неговите близки. Тук трябва да отбележим, че освен детето, чрез своите родители, право на иск срещу болницата имат и те. В този случай, обаче доказването на неправомерни действия от страна на персонала е в тежест на ищците. Те трябва да платят държавна такса в размер на 4% от цената на иска, както и разходите за съдебно-медицински експертизи.
Изводът на експертите, назначени от съда или прокурора, може да е различен от извода на ИАМН. Ако в хода на делото се докаже, че счупването е настъпило преди постъпването в болницата, болницата ще се освободи от отговорност. В този случай, обаче персоналът дължи обяснение защо счупването не е установено при постъпването на детето и не са взети незабавни мерки за лечението му.
Болницата и виновните лица, ако такива се установят, може да смекчат отговорността си, ако са направили всичко възможно да поправят вредите.
Ще минат години, докато приключат съдебните процеси и крайният изход от тях е трудно да се предвиди от сега. Това, което може да се каже със сигурност на този етап, е че дължимата грижа към детето не е била положена, независимо дали става дума за умишлена увреда, причиняване на вреда по непредпазливост и немарливо изпълнение на служебните задължения или неправилна диагноза и несвоевременно лечение. За това може да бъе наложена и административна санкция от ИАМН.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии